Manifestacija “Susret ljudskih prava”, 26. travnja, Pazin


Manifestacija "Susret ljudskih prava", 26. travnja, Pazin


 

U sklopu europskog projekta "Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“ 26. travnja 2017. u Pazinu održano je treće izdanje manifestacije „Susret ljudskih prava“ na kojoj je sudjelovalo oko tisuću učenika i profesora iz gotovo svih istarskih srednjih škola.

Ovogodišnja tema Susreta ljudskih prava je „Ljudska prava u doba digitalnog građanstva“, s naglaskom na tri podteme: zaštita ljudskih prava u digitalno doba; cyber prostor i ljudska prava – prilike i prijetnje; nejednakost u pristupu fundamentalnom pravu digitalnog građanstva.

Predstavnica Agencije održala je predavanje o važnosti zaštite privatnosti i osobnih podataka u vritualnom svijetu, opasnostima na internetu i društvenim mrežama, kako se zaštititi od prevara i zlouporabe osobnih podataka, oblicima nasilja na internetu te o preventivnom i edukativnom djelovanju Agencije na tom području.

"Sve je više nasilja nad djecom  i među djecom, sve je prisutniji govor mržnje. Najčešći oblici nasilja nastaju olakim davanjem osobnih podataka putem interneta i društvenih mreža i zato je vrlo važno da djeca surfaju na pozitivnom valu i da ih se potiče da upale kliker prije klikanja. Jednom objavljena fotografija vjerovatno će na internetu ostati zauvijek, a zbog mladenačkog neznanja i naivnosti i brzina širenja informacija u trenutku sve može krenuti krivim putem"- istaknula je u svom izlaganju predstavnica Agencije.

Uslijedila su predavanja Ureda pravobraniteljice za djecu, Odjela prevencije PU Istarske, Centra za sigurniji Internet te voditelja Zvjezdarnice u Višnjanu Korada Korlevića. Učenici Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin izveli su skeč „Jučer, danas, sutra“, dok su oni iz Srednje škole Mate Blažine Labin predstavili mobilnu aplikaciju „Zaustavimo nasilje u školama“.

Svi sudionici manifestacije su se složili oko iznimne važnosti preventivnog djelovanja i sustavne edukacije mladih, roditelja i nastavnika kad su u pitanju zaštita privatnosti djece i sprječavanje internetskog nasilja.

 
 
  Natrag