Međunarodni festival hrvatskih i njemačkih preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti „Blue carpet“


Međunarodni festival hrvatskih i njemačkih preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti  „Blue carpet"


 

Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemačke Savezne policije Veleposlanstva SR Njemčake u Zagrebu i u suradnji s partnerima organiziralo je Međunarodni festival hrvatskih i njemačkih preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti pod nazivom „Blue carpet“ koji se održao u razdoblju 22. do 25. svibnja u kinu Europa u Zagrebu.

Festival je organiziran s ciljem edukacije i informiranja djece i mladih o prihvatljivim oblicima društvenog ponašanja i mjerama samozaštitnog ponašanja kroz suvremene metode u prevenciji kriminaliteta uz korištenje multimedijalnih sadržaja te zajedničkim angažmanom stručnjaka iz policije te drugih nadležnih državnih tijela i institucija. U tom smislu je vrlo značajan i angažman javnih ustanova, znanstvene i umjetničke zajednice, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i istaknutih pojedinaca.

Kroz filmski festival u trajanju od 4 dana uz prikazivanje odabranih njemačkih i hrvatskih filmova obrađene su najaktualnije teme koje se bave problematikom nasilja općenito, nasilja u obitelji, međuvršnjačkog nasilja, nasilja na sportskim natjecanjima, maloljetničke delikvencije, opasnostima koje prijete djeci i mladima u virtualnom svijetu, huliganizma, zaštite osobnih podataka, trgovanja ljudima, sklapanja prislilnih i/ili ranih brakova djevojčica u romskim zajednicama i dr.

Uz prigodne govore o pogubnosti nasilja i nasilničkog stila života, pjesmu nogometnih navijača, poruke glumaca te obraćanja predstavnika policije, posjetitelji Festivala su u prepunoj dvorani kina Europa imali prilike pogledati 12 filmova među kojima i film „Tko se to šali s mojim podacima?“ izrađen u suradnji Agencije i Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Nakon projekcije preventivno-edukativnog filma „Tko se to šali s mojim podacima?“ održana je tribina u okviru koje su sudjelovale predstavnice Agencije za zaštitu osobnih podataka kao i stručnjaci iz različitih područja koji su iz perspektive svoje struke govorili o važnosti zaštite osobnih podataka i prevencije cybercrime-a. Film je dobio izuzetno pozitivne kritike sudionika rasprave te su se svi sudionici složili oko iznimne važnosti preventivnog djelovanja i sustavne edukacije mladih,roditelja i nastavnika kad su u pitanju zaštita osobnih podataka i sprječavanje internetskog nasilja.

Nekomercijalni film u trajanju od 30 minuta koji možete pogledati na sljedećoj poveznici http://azop.hr/info-servis/detaljnije/edukativni-film-tko-se-to-sali-s-mojim-podacima snimljen je na temu zaštite osobnih podataka, a u istom su obrađeni najaktualniji slučajevi koje je rješavala Agencija. To su primjerice lažno sklapanje pretplatničkih ugovora-krađa identiteta, nedozvoljena uporaba osobnih podataka o zdravlju, neadekvatna zaštita osobnih podataka i neovlašteno disponiranje osobnim podacima, lažni profili na društvenim mrežama, obrada osobnih podataka u svrhe marketinga te zloupotreba osobnih podataka djece na internetu. Na spomenutim slučajevima je u okviru postojećih zakonskih mehanizama postupala i Policija budući da se radi o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

 
 
  Natrag