Obilježen Dan sigurnijeg interneta, radionica “Moraju li svi znati tko si?”, 6. veljače


Obilježen Dan sigurnijeg interneta, radionica "Moraju li svi znati tko si?", 6. veljače


 

Međunarodno udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije, 7. veljače obilježava Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe on-line tehnologije i mobilnih uređaja te prevenciju zlouporaba interneta i kriminaliteta počinjenog putem suvremenih informacijsko- komunikacijskih tehnologija posebice na štetu djece i mladih.

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta Agencija za zaštitu osobnih podataka je u suradnji sa Službom za prevenciju Ravnateljstva policije 6. veljače organizirala radionicu pod nazivom "Moraju li svi znati tko si?" namijenjenu djeci 4. razreda OŠ Dr. Ivan Merz koja se održala u Knjižnici grada Zagreba Medveščak. Na spomentoj radionici predstavnik Agencije djeci je na njima razumljiv način govorio o važnosti zaštite njihovih osobnih podataka na internetu i o opasnostima koje im prijete prilikom korištenja suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Glavni policijski inspektor Ivo Jakić djeci je govorio o različitim načinima zlouporabe interneta i o kaznenim djelima koja se događaju nad djecom ali i među djecom.

Djeca i mladi, najranjivija su skupina društva a posebno kada je u pitanju zaštita njihovog prava na privatnost i prava na zaštitu osobnih podataka. Roditelji koji pripremaju i odgajaju dijete za „stvarni život“ dužni su dijete odgojiti i pripremiti za „virtualni život“ a odgojno obrazovne ustanove i druge nadležne institucije osposobiti učenike za život i rad prema zahtjevima suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Aktivnosti koje Agencija provodi kada su u pitanju djeca i mladi te predstavnici odgojno-obrazovnog sustava imaju snažnu podršku drugih mjerodavnih institucija, a posebnu suradnju njegujemo s Uredom pravobraniteljice za djecu, Službom za prevenciju Ravnateljstva policije, Gradom Zagrebom i drugim institucijama, organizacijama i udrugama.

Zahvaljujemo se tvrki Kraš d.d. koja je prepoznala važnost zaštite privatnosti djece i dala svoj doprinos u kampanji podizanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka na način da je za djecu osigurala proizvode iz svog asortimana.

 
 
  Natrag