Održan prvi sastanak „Inicijative 2017”, Bled, 14. - 15. svibnja 2017.


Održan prvi sastanak „Inicijative 2017", Bled, 14. - 15. svibnja 2017. 


Nacionalna tijela za zaštitu osobnih podataka potpisale su Deklaraciju o suradnje u sklopu "Inicijative 2017"

Visoki predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu osobnih podataka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije sastali su se u periodu od 14. - 15. svibnja 2017. godine na Bledu na prvom sastanku „Inicijative 2017“. Inicijativa prati primjer slične neformalne suradnje nacionalnih tijela nordijskih zemalja koje dijele povijesno, kulturno i pravno zaleđe i koje blisko surađuju i razmjenjuju iskustva.
Visoki predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu podataka koji su se pridružili „Inicijativi 2017“ potpisali su „Deklaraciju o suradnji nacionalnih tijela za zaštitu osobnih podataka u sklopu Inicijative 2017“ pristajući na održavanje redovitih godišnjih neformalnih sastanaka inicijative i aktivnu razmjenu stručnih mišljenja, iskustava i najboljih praksi u cilju rješavanja zajedničkih izazova s kojima se susreću u zaštiti osobnih podataka.

Cilj „Inicijative 2017“ je da se ujedine napori svih nadzornih tijela u regiji koja sudjeluju u istoj, budući da se suočavaju sa sličnim izazovima i tehničkim pitanjima. Brojne tvrtke i organizacije javnog sektora u regiji razmjenjuju i prenose osobne podatke izvan granica, pa je usklađivanje tumačenja standarda zaštite podataka i osiguravanje učinkovite zaštite podataka u regiji važna za gospodarski razvoj u svim zemljama sudionice. Među sudionicima je zaključeno kako će inicijativa u području temeljnih ljudskih prava, kao oblik  najbolje prakse, uvelike doprinijeti radu svih tijela koja sudjeluju, uzimajući u obzir zajedničke ekonomske i povijesne okvire kao i dobrim odnosima i suradnji između svih država u regiji.

Članovi ove inicijative složili su se da je uska međunarodna suradnja među različitim državnim tijelima za zaštitu nacionalnih tijela za zaštitu podataka preduvjet za učinkovitu zaštitu osobnih podataka u suvremenom društvu. Sudionici su prepoznali brojne zajedničke izazove s kojima se susreću u radu, među kojima je i učinkovita primjena novih europskih standarda u zaštiti podataka, zaštita podataka u telekomunikacijskom sektoru i učinkoviti nadzor u sektoru provedbe zakona. Sudionici su se dogovorili da bi jedan od načina suradnje u budućnosti mogao biti regionalni sweep za zaštitu podataka sa svrhom uspostave najboljih praksi  i provedbu visokih standarda u odabranim sektorima u svimm državama članicama.

 
Prvi sastanak „Inicijative 2017“, Bled, 14. - 15. svibnja 2017. Prvi sastanak „Inicijative 2017“, Bled, 14. - 15. svibnja 2017.
 
  Natrag