Održano predavanje za roditelje “Zaštita osobnih podataka djece”  u OŠ Stubičke Toplice, 3. svibnja


Održano predavanje za roditelje "Zaštita osobnih podataka djece"  u OŠ Stubičke Toplice


Predstavnica Agencije održala je 3. svibnja 2017. u OŠ Stubičke Toplice predavanje na temu zaštite osobnih podataka djece i sigurnosti na internetu namijenjeno roditeljima učenika sedmih razreda. Predavanju je prisustvovalo 60-tak roditelja, a isto je održano s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka i privatnosti djece s posebnim naglaskom na zlouporabu osobnih podataka djece u današnje digitalno doba.
Kada govorimo o pravu na zaštitu osobnih podataka i pravu na privatnost, djeca i mladi su najranjivija skupina društva s obzirom na činjenicu da nisu u potpunosti upoznata sa rizicima i mogućim posljedicama korištenja interneta i društvenih mreža, mjerama koje trebaju poduzeti kako bi se zaštitila te sa svojim pravima u vezi s obradom osobnih podataka.
Predstavnica Agencije je istaknula kako uz odgojno-obrazovne institucije ključnu ulogu u prevenciji zlouporabe osobnih podataka djece imaju roditelji (skrbnici) koji su dužni djecu odgajati i pripremiti za „stvarni“, ali isto tako i „virtualni" život te su odgovorni štititi osobne podatke i privatnost djece. Sve je više elektroničkog nasilja nad djecom i među njima:on-line predatori koji djecu izlažu pornografskom ili pedofilskom sadržaju, cyberbullying, sexting, trolling, phishing, grooming, happy slapping - sve su to pojavni oblici elektroničkog nasilja prisutni u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Sve je prisutniji i govor mržnje među djecom koja nažalost često nisu ni svjesna kakve katastrofalne posljedice mogu imati njihovi određeni postupci na internetu i društvenim mrežama.
Kako bi roditelj zaštitio svoje dijete i pružio mu osjećaj sigurnosti od iznimne je važnosti da uspostavi  s djetetom iskrenu komunikaciju tj. odnos roditelj-dijete bi trebao takav da se dijete  može  roditelju iskreno povjeriti  o problemima koji ga muče. Roditelji ne bi trebali djeci zabranjivati korištenje interneta i društvenih što bi bilo kontraproduktivno već bi trebali nadzirati djetetovo korištenje interneta i društvenih mreža odnosno znati što njihovo dijete radi na internetu i koja mjesta posjećuje poštujući istovremeno njegovu privatnost.

 
 
  Natrag