Službeno priopćenje za medije Radne skupine iz čl. 29. Direktive 95/46/EZ: Postignut dogovor između EU institucija o novom paketu zaštite podataka EU kao ishod trijaloga održanog 15. prosinca 2015

Prošli petak, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE Odbor), COREPER i Europska komisija donijeli su sporazum o reformi za zaštitu osobnih podataka u Europskoj uniji. To predstavlja jedan od zadnjih koraka prema konačnom usvajanju tih tekstova.

Od početka pregovora o ovom paketu reformi, Radna skupina iz čl. 29 (WP29) doprinosila je nastajanju jedinstvene i visoke razine zaštite podataka u Europskoj uniji putem izdavanja brojnih mišljenja i dokumenata upućenih trima pregovaračkim institucijama.

WP29 pozdravlja ovu važnu odluku za doprinos europskom kredibilitetu te je već započela osiguravanjem jednostavnog i nesmetanog prijelaznog razdoblja za sve dionike, a posebice da budu spremni za postupanja kao Uprava za zaštitu osobnih podataka na Dan1.

Popratna informacija:

Radna skupina iz članka 29. o zaštiti pojedinca vezano uz obradu osobnih podataka je neovisno savjetodavno tijelo za zaštitu osobnih podataka i privatnosti, osnovano člankom 29. Direktive 95/46/EZ. Sastavljeno je od predstavnika nacionalnih tijela za zaštitu osobnih podataka i Europske komisije. Njeni zadaci su opisani člankom 30. Direktive 95/46/EZ i člankom 15. Direktive 2002/58/EZ. Radna skupina iz članka 29. nadležna je ispitivati bilo koje pitanje odnosno na primjenu zaštite podataka iz direktiva u svrhu doprinosa jednoobrazne primjene direktiva. Taj zadatak obavlja izdavanjem preporuka, mišljenja i radnih dokumenata.

Link na izvorni tekst: