Aktivnosti i događanja AZOP-a u sklopu kampanje “Ne govoru mržnje na internetu”STRUČNI SKUP RAVNATELJA OSNOVNIH ŠKOLA

Na stručnom skupu za ravnatelje osnovnih škola u Vodicama održanom u razdoblju od 9. do 11. ožujka 2015. godine koji je organiziran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovala je gospođa Dubravka Dolenc, dipl. iur. zamjenica ravnatelja AZOP-a. Krovna tema skupa bila je "Škola u kriznim situacijama". Dio kriznih situacija koje se javljaju u školskim ustanovama svoje polazište imaju u neprimjerenom korištenju interneta te je stoga gospođa Dubravka Dolenc u svom izlaganju poseban osvrt dala na problematiku vršnjačkog nasilja na internetu govoreći o opasnostima internetskog nasilja i njegovim pojavnim oblicima a u svrhu zornijeg prikaza iznijela je i slučajeve iz prakse koje je Agencija rješavala.

KONFERENCIJA "NE TOLERIRAJ. REAGIRAJ!"

U sklopu projekta "Ne toleriraj. Reagiraj!" 5. veljače 2015. godine održana je konferencija u organizaciji udruge Zamisli . Projekt "Ne toleriraj. Reagiraj!" podržan je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i sastavni je dio kampanje "NE govoru mržnje na internetu". Gospođa Dubravka Dolenc, dipl. iur. zamjenica ravnatelja Agencije održala je izlaganje pod nazivom "AZOP protiv govora mržnje" gdje je iznijela aktivnosti Agencije usmjerene na senzibiliziranje javnosti na navedeni problem. Naime, s obzirom na doba digitalizacije uslijed čega određeni neprikladni sadržaji na internetu predstavljaju permanentno nasilje poruka je da definitivno sve nadležne institucije uključujući i cjelokupnu javnost mora biti senzibilizirana za navedeni problem jer to SE MOŽE DOGODITI SVAKOME i slijedom toga MORA SE REAGIRATI.

Na konferenciji je sudjelovalo niz izlagača iz institucija Pravobraniteljice za djecu, Pučkog pravobranitelja, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Uprave kriminalističke policije MUP-a, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i drugi.

 

10 GODINA AGENCIJE U ZNAKU OSUDE GOVORA MRŽNJE NA INTERNETU

Konferencijom Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je 07.05.2014. održana u Hrvatskom saboru povodom desete godišnjice njenog djelovanja, upozoreno je na jedan negativan i izuzetno opasan trend, a to je govor mržnje na internetu.

Govoreći o tom problemu, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, Dubravka Dolenc, upozorila je da je nedopustivo govor mržnje koji se sastoji od vrijeđanja i koji za isključivu svrhu ima ponižavanje pojedinca zamatati u celofan slobode govora. Upozorila je kako su facebook profili na kojima se objavljuju fotografije osoba bez njihova pristanka s neprimjerenim i vulgarnim komentarima i potom skupljaju fanovi kao što se nekad skupljalo značke ili pikule, što podržava i dalje raspiruje takav vid nasilja, zloćudna bolest svakoga društva. Ukazala je da ne osuditi i sankcionirati takvo nasilje znači podržavati ga i sudjelovati u njemu te na kraju zaključila da odgovornost nije samo individualna nego i kolektivna.

Na konferenciji je iz perspektive Ministarstva unutarnjih poslova o ovom problemu govorio zamjenik ministra unutarnjih poslova, g. Evelin Tonković, koji je upozorio da je naglo narastao broj prijava vezanih za povredu prava na internetu te istaknuo kako je u samo 4 mjeseca preko aplikacije za prijavu internetskog nasilja "Red Button-a" u MUP pristiglo 272 prijave koje se isključivo odnose na Facebook.

Voditeljica projekata za istraživanje i razvoj e-učenja, gđa. Renata Ivanković iz Carnet-a, istaknula je u svom izlaganju kako je nužno ulagati konstantne napore u digitalnu kompetenciju društva, a osobito onih koji imaju odgajateljsku ulogu (nastavnici u školama, roditelji itd.) i također pozvala na kolektivnu odgovornost u suzbijanju internetskog nasilja koje je osobito postalo "popularno" među školskim vršnjacima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, g. Zdenko Duka je svojim izlaganjem otvorio pitanje budućnosti društva koje nije sposobno najoštrije osuditi diskriminatorske ispade pojedinaca te naglasio da kritiku koja služi kao regulator demokratskog društva treba jasno razgraničiti od govora mržnje. Također, upozorio je i na ulogu i odgovornost medija, a osobito elektroničkih, u suzbijanju govora mržnje na internetu.

Međutim, prisutnima će najviše u sjećanju ostati drugi dio konferencije u kojem je jedna ženska osoba pričala o osobnom iskustvu kada je postala meta uvredljivih i vulgarnih komentara i like-ova jedne tzv. "grupe mržnje na facebooku" baš u trenutku kad se zalagala da se dotična grupa ukine.

Nakon toga uslijedio je još potresniji dio kada su ambasadori privatnosti Maja Vučić i Igor Mešin čitali priče jedne djevojčice i jednog dječaka koji su bili izloženi vršnjačkom nasilju na internetu, a koliko su ta svjedočanstva potresla sve prisutne najbolje govori činjenica da je u posljednji čas otkazan nastup ambasadora privatnosti Gabi Novak i Đanija Stipaničeva za koje je programom bilo predviđeno da otpjevaju nešto za kraj. Međutim, nakon tih potresnih priča priznali su da ne mogu smoći snage za pjesmu, a konferencija je završila kratkim obraćanjem prisutnima ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, Ante Rajkovače koji se ukratko predstavio i podijelio uzvanicima prigodne poklone pokrovitelja Trend Micro – softverske pakete za zaštitu računala na društvenim mrežama zahvalivši se pri tom pokroviteljima događanja.

Agencija je za ovu priliku izradila i edukativni plakat "10 koraka protiv govora mržnje na internetu" kojeg se može preuzeti sa web stranice www.azop.hr i njegove savjete primjenjivati i poticati druge da to isto čine.

Agencija se ovom prilikom zahvaljuje onim tvrtkama koje su prepoznale ovu inicijativu koja se bez njihove financijske i logističke pomoći ne bi ostvarila , a to su vodeći proizvođač sigurnosnih softvera za računala – Trend Micro, domaći prehrambeni lanac – Konzum i marketinška agencija Unex grupa.

Zahvaljujemo i Soundset grupi koja je razumjela važnost ustupanja svog medijskog prostora edukativnim porukama koje promiču i štite ljudska prava.

 
Vodice-strucni-skup-03 Vodice-strucni-skup-02 Vodice-strucni-skup-01 Vodice-strucni-skup
 
  Natrag