Održan okrugli stol na temu Opće uredbe, Hrvatsko novinarsko društvo, 2. svibnja 2018.


Održan okrugli stol na temu Opće uredbe, Hrvatsko novinarsko društvo, 2. svibnja 2018.


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija u Novinarskom domu 2. svibnja 2018. godine održan je okrugli stol na temu Opće uredbe o zaštiti podataka u zemljama EU (GDPR), čija puna primjena počinje 25. svibnja 2018. i čije se odredbe u potpunosti odnose i na medije.

Na konferenciji su sudjelovale načelnica Službe za zaštitu osobnih podataka, gđa Branka Bet-Radelić, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka, gđa Ivana Žiljak, povjerenica za informiranje, gđa Anamarija Musa, gđa Ana Keglović Horvat, konzultantica i stručnjakinja za društvene mreže i web te online komunikacije (AKH Consulting), stručnjak za informatičku sigurnost, g. Lucijan Carić, gđa Melisa Skender (GONG) i predsjednik HND-a, g. Saša Leković.

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o primjeni Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka 27. travnja ove godine, a njime se detaljnije reguliraju određena područja koja nisu do kraja regulirana Uredbom, pojasnila je Branka Bet-Radelić, načelnica Službe za zaštitu osobnih podataka.Osobni podatak definiran je kao svaki podatak koji služi identificiranju neke fizičke osobe poput imena i prezimena, adrese, OIB-a, podataka o stručnoj spremi i slično, a svaka radnja nad osobnim podacima smatra se obradom osobnih podataka. "Prilikom obrade podataka od strane medija potrebno je osigurati privolu osobe čiji se podaci obrađuju te voditi računa o opsegu tj. količini podataka i svrsi prikupljanja podataka. Vezano za opseg podataka bitno je naglasiti kako objava privatnih adresa fizičkih osoba, OIB-a, osobnih  podataka o djeci/maloljetnim osobama te  žrtvama  i svjedocima kaznenih djela nije dopuštena prema propisima koji reguliraju područje zaštite osobnih  podataka ali i posebnim zakonima ( Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima)", navela je gđa Bet-Radelić.

 
 
  Natrag