Održano savjetovanje “Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka – primjena Opće uredbe u srednjoškolskim ustanovama“, 29.5.


Održano savjetovanje "Primjena Opće uredbe u srednjoškolskim ustanovama“, 29.5.


Dana 29. svibnja 2018. godine, u prostoru Graditeljske tehničke škole Zagreb, s početkom u 11:00 sati, održano je još jedno u nizu savjetovanja koje Agencija za zaštitu osobnih podataka kontinuirano provodi s ciljem osvještavanja i savjetovanja zainteresirane javnosti vezano za implementaciju Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u obrazovnom sektoru. Savjetovanje je provedeno u suradnji s Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te je bilo namijenjeno ravnateljima srednjih škola s područja cijele Hrvatske.

Savjetovanje je započelo izlaganjima viših savjetnica iz Službe za zaštitu osobnih podataka koje su, kroz svoje prezentacije, prisutnima pojasnile pojedine odredbe Uredbe za zaštitu podataka te kako se predmetna Uredba implementira u konkretnim slučajevima. Tijekom svojih izlaganja više savjetnice poseban naglasak su stavile na pojmove voditelja obrade te izvršitelja obrade, obzirom da upravo ti pojmovi stvaraju određene poteškoće u razumijevanju same Uredbe. Također, istaknuta su i prava ispitanika poput prava na ispravak i prava na brisanje, kao i prava na prenosivost te prava na prigovor.

Uz navedeno, a obzirom na brojna pogrešna tumačenja nove zakonske regulative iz područja zaštite osobnih odataka, istaknuto je da Opća uredba kao i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, ne donose promjene koje bi onemogućile roditeljima djece u dobi od 16 godina i više uvid u ocjene, izostanke kao i druge informacije iz e-dnevnika. U predmetnom slučaju na snazi su i dalje odredbe Obiteljskog zakona (čl. 94), sukladno kojem su roditelji, između ostalog, dužni voditi brigu i o školovanju svoje djece. To znači da roditelji i dalje imaju prava, ali i obveze, nadzirati djetetovu komunikaciju i njegovo postupanje u školi.

Posebno je naglašeno da je dobna granica od 16 godina vezana za  obradu osobnih podataka djece, uvedena isključivo u odnosu na usluge informacijskog društva (npr. korištenje društvenih mreža, on-line servisa i mobilnih aplikacija).
U pogledu nuđenja usluga informacijskog društva izravno djetetu, obrada osobnih podataka djeteta zakonita je ako dijete ima najmanje 16 godina. Ako je dijete ispod dobne granice od 16 godina takva je obrada zakonita samo ako i u mjeri u kojoj je privolu dao ili odobrio nositelj roditeljske odgovornosti nad djetetom.

Također, a povodom krive interpretacije odredbi predmetne Uredbe, pozornost je usmjerena i na čl. 83 Uredbe koji između ostalog sadrži kriterije sukladno kojima nadzorno tijelo izriče upravnu novčanu kaznu. Predmetni članak Uredbe je bilo potrebno istaknuti jer kazne koje su navedene u Uredbi (10 000 000 EUR i 20 000 000 EUR) su zapravo gornje granice do kojih može sezati izrečena upravna novčana kazna.

Nakon izlaganja predstavnica Agencije, sudionici savjetovanja imali su mogućnost postavljanja pitanja. Takav oblik interakcije se pokazao vrlo produktivnim imajući u vidu da su prisutni postavljanjem pitanja dobili konkretne odgovore kao i prijedloge rješenja za neke situacije koje su ih zabrinjavale te im stvarale određene poteškoće u svakodnevnom radu.

 
 
  Natrag