Videokonferencija-Forum nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE)


Videokonferencija - Forum nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE)


Dana 18. lipnja 2020. godine, u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, održana je online konferencija Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE), neovisnog savjetodavnog tijela predsjednika Europske komisije, u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta te uz potporu Europske komisije, Glavne uprave za istraživanja i inovacije, i Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Uz članove i predstavnike NEC Foruma i EGE-a iz zemalja Europske unije i pridruženih zemalja, predstavnike Europske komisije, stručnjaka iz područja etike, na konferenciji je u svojstvu govornika sudjelovao i predstavnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Okupljeni sudionici su, nakon održanih prezentacija glavnih govornika, vodili raspravu u sklopu opće teme sastanka „Etika i pandemija – naučene lekcije“.

Aktualna borba s globalnom prijetnjom virusa dodatno naglašava važnost ovog događaja, budući da je središnja ideja ovog sastanka razmjena iskustava i informacija vezanih uz pitanja etike koja se odnosi na trenutačnu pandemiju koronavirusa, u čemu zaštita osobnih podataka i privatnosti kao temeljno ljudsko pravo nedvojbeno zauzimaju značajno mjesto.

Predstavnik Agencije održao je izlaganje i sudjelovao u diskusiji na temu obrade zdravstvenih podataka u istraživačke svrhe u kontekstu izbijanja pandemije COVID-19,  geolociranju i drugim alatima za praćenje kontakata koji imaju za cilj obavijestiti pojedince koji su možda bili u neposrednoj blizini nekoga tko je na kraju potvrđen kao prijenosnik virusa, a sve u svrhu sprječavanja širenja virusa. U svom izlaganju predstavnik Agencije naglasio je da Opća uredba o zaštiti podataka ne otežava provedbu mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, pa tako ni onih koje uključuju primjenu suvremenih tehnologija, a služe na dobrobit cjelokupnog čovječanstva. No, čak i u izvanrednim okolnostima, kao što je pandemija, voditelj i izvršitelj obrade moraju osigurati zaštitu osobnih podataka ispitanika. Potrebno je uzeti u obzir niz aspekata kako bi se zajamčila zakonita obrada osobnih podataka. Također, važno je istaknuti da svaka mjera poduzeta u tom kontekstu mora biti u skladu s općim pravnim načelima i ne smije biti nepovratna. Izvanredna situacija pravni je uvjet koji može opravdati ograničenje sloboda pod uvjetom da je ono razmjerno i ograničeno na razdoblje trajanja izvanredne situacije. Nadalje, aplikacije koje služe za suzbijanje pandemije moraju se razvijati na odgovoran način, s dokumentiranim svim mehanizmima ugrađene privatnosti (privacy by design) i zadane privatnosti (privacy by default) te procjenama učinka na zaštitu podataka, dok bi izvorni kod trebao biti javno dostupan radi što veće mogućnosti provjere od strane znanstvene zajednice.

Program konferencije

 
 
  Natrag