Iznošenje osobnih podataka unutar Europske unije


Iznošenje osobnih podataka unutar Europske unije


Od ove Agencije zatraženo je mišljenje vezano za iznošenje osobnih podataka u Njemačku. Konkretno, stranka u svome upitu navodi kako je rezervirala apartman na moru uz koji je bilo navedeno da je besplatno otkazivanje, te je istu rezervaciju nakon nekog vremena i otkazala. Nadalje ističe da joj je nakon više mjeseci stigla obavijest iz njemačke firme za naplatu potraživanja kako bi naplatili dug zbog otkazivanja rezervacije, te dodaje da su navedenoj njemačkoj firmi dostavljeni njezini osobni podaci (ime i prezime, adresa, broj mobitela, itd.)

Vezano za iznošenje osobnih podataka u Njemačku i u sve druge države Europske unije, Agencija ističe kako za protok osobnih podataka unutar Europske unije ne postoje posebne prepreke, odnosno da se za takav protok primjenjuju isti uvjeti kao i unutar svake države članice Europske unije. U tom smislu, ako su ispunjeni uvjeti za prijenos potraživanja sukladno hrvatskim propisima o obveznim odnosima, tada je moguće prenositi potraživanje vjerovnika na drugog (novog) vjerovnika unutar Europske unije što uključuje i prijenos osobnih podataka (poput onih navedenih u zaprimljenom dopisu).

Također, Agencija u svom odgovoru navodi kako pitanje postojanja duga, koje je uzrok prijenosa potraživanja i samim time njezinih osobnih podataka, stranka može osporavati sukladno propisima iz obveznog prava.

 
 
  Natrag