EDUKACIJE „ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA DJECE I MLADIH“


EDUKACIJE „ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA DJECE I MLADIH“


Zbog sve većeg broja djece korisnika interneta i modernih tehnologija, Agencija za zaštitu osobnih podataka u svom radu preko različitih aktivnosti provodi jednu od svojih najvažnijih zadaća a to je edukacija i informiranje djece o temama iz područja zaštite osobnih podataka i privatnosti općenito, stavljajući poseban naglasak na zaštitu osobnih podataka  prilikom korištenja interneta i društvenih mreža.

S obzirom na veliki interes stručnog osoblja osnovnih škola, učenika i roditelja te važnu ulogu Agencije u održavanju edukacija o zaštiti osobnih podataka djece i mladih, Agencija je tijekom cijele 2016. godine održavala edukacije u osnovnim školama na području grada Zagreba namijenjene učenicima trećih do osmih razreda. Održana je i edukacija u Osnovnoj školi Bol na Braču http://azop.hr/dogadanja/detaljnije/edukacija-za-ucenike-osnovne-skole-bol-na-bracu-imaju-li-svi-pravo-znati-tk te predavanje o zaštiti osobnih podataka i sigurnosti na internetu namijenjeno članovima Učiteljskog vijeća u Osnovnoj školi Stubičke Toplice http://azop.hr/dogadanja/detaljnije/predavanje-zastita-osobnih-podataka-i-sigurnost-na-internetu-os-stubicke-to.

Da podsjetimo, povodom Dana sigurnijeg interneta 2016. u razdoblju od 8. do 26. veljače Agencija za zaštitu osobnih podataka je u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba održala 38 edukacija za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole. Edukaciji je pristupilo ukupno 836 učenika iz osnovnih škola u Zagrebu: OŠ Jordanovac, OŠ Mladost, OŠ Matka Laginje, OŠ Izidora Kršnjavog, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, 1. OŠ Dugave, OŠ Rudeš, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Frana Galovića uključujući i OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice.

Preliminarni rezultati ispita o zaštiti osobnih podataka kojeg su učenici rješavali po održanoj edukaciji pokazuju da su se učenici upoznali sa shvaćanjem pojmova iz sustava zaštite osobnih podataka te tako možemo navesti da je 83% učenika svjesno da je objavljivanje njihovih osobnih podataka kao i osobnih podataka njihovih prijatelja i obitelji dozvoljeno samo uz pristanak osobe. Nadalje, rezultati ispita pokazuju da su učenici itekako svjesni opasnosti na internetu te prilikom korištenja različitih on-line usluga koriste izmišljeno ime (68% učenika). Kada je u pitanju kršenje prava na zaštitu osobnih podataka čak 82% učenika zna da se oni, odnosno njihovi roditelji mogu obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka, dok bi njih 10% tijekom dopisivanja na internetu otkrilo svoje pravo ime i prezime.

  Preuzmite dokumente:
 
 
  Natrag