Upotreba OIB-a

Upotreba OIB-a

OIB-općeniti odgovor

10. 08. 2015

Sva pitanja u vezi uvođenja, određivanja, dodjeljivanja i korištenja osobnog identifikacijskog broja određena su odredbama Zakona o osobnom identifikacijskom broju („Narodne novine“, broj; 60/08.).

Opširnije

Objava OIB-a na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa (zemljišne knjige)

1. 01. 2014

Agencija za zaštitu osobnih podataka (dalje u tekstu: Agencija) je zaprimila upit u kojem podnositelj navodi kako je dovoljno znati primjerice broj zemljišnoknjižnog uloška ili katastarske čestice pa da svatko može doći do podataka u zemljišnim knjigama budući su iste javne isprave. Nadalje, podnositelj navodi kako je nedavno njegova kćer upisana kao vlasnica stana, te je uz njezino ime u e-izvatku upisan OIB, a što smatra posve neprimjerenim, te ga zanima mišljenje ove Agencije o takvom dijeljenju osobnih podataka.

Opširnije

Korištenje OIB-a od strane mobilnog operatera

19. 01. 2012 Ovoj Agenciji obratio se korisnik usluga mobilnog operatora sa upitom da li je dopušteno da mobilni operator traži presliku osobne iskaznice, OIB i druge podatke kao uvjet za korištenje povoljnije tarife za prepaid uslugu – bez sklapanja ugovora. Opširnije

Davanje OIB-a prilikom uplate na pošti

19. 01. 2012

Ova Agencija zaprimila je dopis u kojem je postavljen upit da li je uplatitelj dužan dati svoj OIB djelatnicima pošte prilikom plaćanja općom ili nekom drugom uplatnicom.

Opširnije

Da li je osobni identifikacijski broj (OIB) osobni podatak?

15. 03. 2007 Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati. Opširnije