Savjetovanje „Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju“


Savjetovanje „Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju“


 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Razvojnom organizacijom za zaštitu potrošača (ROZP) i Ravnateljstvom policije Ministarstva unutarnjih poslova, organizirala je Savjetovanje „Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju“ koje se održalo 14. ožujka 2017. godine s početkom u 10.00 sati u prostorijama Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Govornici na savjetovanju bili su :

• Martina Mudražija, dipl.iur. viša savjetnica (AZOP)
• Dijana Kladar, odvjetnica i predsjednica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača - Savez udruga (ROZP)
• Marko Vrkljan, policijski službenik Odjela za visokotehnološki kriminalitet (MUP)

Svrha održavanja savjetovanja bila je zainteresiranoj javnosti ukazati na slučajeve koje nadležne institucije i stručnjaci u svom svakodnevnom radu rješavaju, s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka i općenito prava na privatnost potrošača, a poseban naglasan stavljen je na na opasnosti digitalnog okruženja u kojem živimo.

Gđa Martina Mudražija, dipl.iur. viša savjetnica iz Agencije za zaštitu osobnih podataka govorila je o najčešćim slučajevima koje Agencija rješava i primjerima iz prakse kao što su: krađa identiteta, zamjena identiteta, davanje OIB-a i preslike osobne iskaznice davateljima usluga, obrada osobnih podataka od strane banaka, osiguravajućih društava i agencija za naplatu potraživanja i on line prijevarama. U svom izlaganju poseban naglasak je stavila na indicije koje upućuju na krađu identiteta kao što su: veliki broj kupljenih mobilnih uređaja na ime jedne osobe i sklopljeni pretplatnički ugovori kod više teleoperatera. Istaknula je kako je kod sklapanja pretplatničkih ugovora potrebno nedvojbeno identificirati klijenta i usporediti sve osobne podatke koji se nalaze na osobnoj iskaznici sa podacima iz zahtjeva za zasnivanje pretplatničkog odnosa a ne samo provjeriti „ključne“ podatke.

Gđa Dijana Kladar, odvjetnica i predsjednica Razvojne agencije za zaštitu potrošača istaknula je da prava potrošača nisu prava koja postoje samo na papiru, naprotiv ona se moraju poštovati u praksi te kako je nedopustivo je da  trgovci koji posluju sa potrošačima i na njima zarađuju, a u konačnici imaju materijalna sredstva kojima mogu financirati pravnu pomoć, njihova prava krše. Potrebno je da trgovci razdviju svijest o tome da se prava potrošača moraju poštovati kao i da s povećanom pažnjom moraju pristupiti prikupljanju osobnih podataka kupaca.

Gospodin Marko Vrkljan, policijski službenik Odjela za visokotehnološki kriminalitet (MUP) govorio je o novim trendovima u zlouporabi osobnih podataka i o slučajevima s kojima se susreće u svom svakodnevnom radu. Proteklih godina cyber kriminal  je u porastu, a šteta koju taj visokosofisticirani oblik kriminala nanosi svjetskom gospodarstvu mjeri se u milijardama dolara. U Hrvatskoj cyber kriminal raste tri puta brže od opće stope rasta kriminala stoga je od izuzetne važnosti da građani budu oprezni prilikom korištenja društvenih mreža i online kupovina. Građani sve češće neoprezno ostavljaju svoje osobne podatke na društvenim mrežama-ostavljaju "otvorene" profile, kupuju preko neprovjerenih stranica te se njihovi osobni podaci vrlo često zloupotrebljavaju na način da treće osobe otvaraju lažne profile s njihovim imenima i neprimjerenim sadržajima, a često traže i posudbu novca, na što neki građani olako "nasjedaju" te prevarantima daju brojeve bankovnih i kreditnih kartica.

 
 
  Natrag