Mladi službenik za zaštitu osobnih podataka


Mladi službenik za zaštitu osobnih podataka


Upotreba interneta i različitih servisa: on line igrica, facebook-a i drugih sadržaja sve je više prisutna kod osnovnoškolske djece, a oni su upravo najranjiviji na sve oblike zloupotrebe osobnih podataka, stoga je u svrhu zaštite i osvješćivanja mladih razvijen edukativni materijal vezan uz sigurnost djece na internetu. Kako bi se navedena problematika približila djeci u suradnji s KGZ – knjižnica Medveščak osmišljen je projekt "Mladi službenik za zaštitu osobnih podataka" gdje se koriste razvijeni materijali za edukaciju prvenstveno osnovnoškolca o zaštiti osobnih podataka prilikom korištenja novih tehnologija (interneta, mobitela i društvenih mreža), te stvaranje osjećaja odgovornosti spram vlastitih i tuđih osobnih podataka.

Kroz projekt organiziraju se predavanja i radionice za djecu osnovnoškolske dobi jednom mjesečno u prostorijama knjižnice Medveščak na kojima se djeca upoznati s pojmom osobni podaci, načinima na koji svjesno, ali i nesvjesno dijele svoje osobne podatke, te načinima zaštite osobnih podataka tijekom korištenja novih tehnologija.

Na radionicama se na zabavan način približava problematika zaštite osobnih podataka djeci putem kviza znanja i različitih edukativnih igara. Djeca potpisuju prisegu da će biti oprezni prilikom dijeljanja svojih osobnih podataka, ali također da će tražiti dozvolu za djeljenje tuđih osobnih podataka. Ukoliko prisegnu , podijele im se diplome, te postaju Mladi službenici za zaštitu osobnih podataka, čime dobivaju zadatak brinuti se ne samo o svojim, već i o tuđim osobnim podacima i šireti stečena znanja o zaštiti osobnih podataka među svojim vršnjacima.

  Preuzmite dokumente:
 
 
  Natrag