Taiex


Taiex


STUDIJSKI POSJETI

U sklopu TAIEX pomoći organiziran je studijski posjet djelatnika AZOP-a Agenciji u Portugalu s naglaskom na temu automatska obrada osobnih podataka na radnom mjestu korištenjem novih tehnologija, Agenciji u Sloveniji s naglaskom na temu pravo pristupa informacijama u javnim institucijama te Agenciji u Njemačkoj s temom zakonodavne i operativne prakse glede prekograničnog prijenosa osobnih podataka.

POSJET EKSPERATA

Organiziran je posjet inozemnih eksperata iz Slovenije AZOP-u od 29.5. do 31.5.2012. u cilju stjecanja znanja u području prava na pristup informacijama s posebnim osvrtom na test javnog interesa i test poporcionalnosti.

RADIONICE

"Ravnoteža između prava na slobodan pristup informacijama i zaštite osobnih podataka u medijskom izvješćivanju"

U okviru TAIEX pomoći Europske komisije, Agencija za zaštitu osobnih podataka je organizirala 13. prosinca 2011. godine u Zagrebu, radionicu pod nazivom "Ravnoteža između prava na slobodan pristup informacijama i zaštite osobnih podataka u medijskom izvješćivanju". Radionica je pokušala dati odgovor kako pronaći ravnotežu između pristupa javnim informacijama i zaštite osobnih podataka (slovenska, mađarska i njemačka iskustva), te odgovornosti novinara glede zaštite osobnih podataka i prava na pristup informacijama uz poštivanje slobode izražavanja.

"EUROJUST i zaštita osobnih podataka"

U okviru TAIEX pomoći Europske komisije Agencija za zaštitu osobnih podataka organizirala je 05. lipnja 2012. godine u Zagrebu radionicu pod nazivom "EUROJUST i zaštita osobnih podataka".

Kako je jedna od glavnih zadaća EUROJUST-a poboljšanje učinkovitosti nadležnih tijela u okviru država članica u području prekograničnoga i organiziranoga kriminala, te poboljšavanje koordinacije istraga i učinkovitosti sudskih progona, neizostavni je dio toga procesa i pitanje zaštite osobnih podataka. Tema ove radionice bila je usko vezana uz navedenu problematiku;

- uvod u EUROJUST - uvod u zaštitu podataka pri EUROJUST-u: pravni okvir i glavni elementi, - uključujući uloge službenika za zaštitu podataka i Zajedničkog nadzornog tijela - Sustav upravljanja predmetima pri EUROJUST-u - Vanjski odnosi Eurojusta i trećih zemalja: 1. opći okvir pri odlukama koje se donose u EUROJUST-u 2. zahtjevi za zaštitom osobnih podataka 3. važeći sporazum s Republikom Hrvatskom

"Edukacija službenika za zaštitu osobnih podataka" ;

Temeljem izmjena i dopuna Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 130/11) svaka pravna osoba koja zapošljava više od 20 djelatnika dužna je imenovati službenika za zaštitu osobnih podataka, te isto prijaviti u registar Agencije za zaštitu osobnih podataka. Tim povodom je Agencija za zaštitu osobnih podataka u okviru TAIEX pomoći Europske komisije (TAIEX Task 18717) organizirala besplatne edukacije službenika za zaštitu osobnih podataka. Teme radionice bile su usko vezane uz navedenu problematiku:

- Pravo na zaštitu osobnih podataka - Zahtjevi, zadaci i odgovornosti službenika za zaštitu osobnih podataka -Međunarodni prijenos podataka i kodeksi ponašanja - Praktični osvrt na odgovornosti službenika za zaštitu osobnih podataka Rijeka 13. prosinac, 2012. Zagreb 14. prosinac, 2012. Zadar 7. veljače, 2013. Split 8. veljače, 2013. Osijek 27. veljače, 2013. Slavonski Brod 28. veljače, 2013. Predavači : -Artemio Vicente Rallo Lombarte, bivši ravnatelj španjolske agencije za zaštitu podataka -Roberto Lattanzi, Agencija za zaštitu podataka, Italija -Ana María Martínez, Agencija za zaštitu podataka, Španjolska -Manuel Villaseca López, Agencija za zaštitu podataka,Španjolska -Dr Tino Naumann, povjerenik za zaštitu podataka, Saxonia, Njemačka -Snježana Grgić, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Hrvatska

"RH i zaštita osobnih podataka nakon ulaska u EU"

Republika Hrvatska je na pragu ulaska u Europsku Uniju, a Europska Komisija na pragu izmjene direktive vezane uz privatnost i zaštitu osobnih podataka. Činjenica je da je sama direktiva 95/46/EC donesena još prije 17 godina (davne 1995. godine), pa su unaprjeđenja prvenstveno na tehničkom polju (ali i na drugim poljima) nužna i željno iščekivana.

Na koji će način navedene promjene utjecati na Zakon o zaštiti osobnih podataka, koje su promjene nužne, koje nam novosti donosi harmonizacija zakonodavnog okvira, kako će promjene utjecati na primjenu zaštite osobnih podataka u praksi, prezentirano je na dvodnevnoj radionici "RH i zaštita osobnih podataka nakon ulaska u EU", koju u okviru TAIEX pomoći Europske komisije, organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka od 31. siječnja do 01. veljače 2013. godine u Zagrebu.

Teme ove radionice bile su usko vezane uz problematiku: - Promjene, novosti i izazovi u zaštiti osobnih podataka ulaskom u EU - Zaštita osobnih podataka u zdravstvu - novosti i primjena u praksi - Zaštita osobnih podataka u telekomunikacijskom sektoru - novosti i primjena u praksi - Nove spoznaje pri zaštiti privatnosti djece na internetu

"Zaštita podataka na Internetu – novi izazovi"

Agencija za zaštitu osobnih podataka u okviru TAIEX pomoći Europske komisije (TAIEX Task 52892) organizirala je konferenciju "Zaštita podataka na Internetu – novi izazovi" u Zagrebu od 20 do 21.lipnja 2013. godine uz sudjelovanje domaćih i stranih predavača. Konferencija je bila namijenjena službenicima za zaštitu osobnih podataka i predstavnicima regionalnih agencija za zaštitu osobnih podataka.

Teme koje su ovom prilikom bile pokrivene su: Reforma zaštite podataka Procjene utjecaja na privatnost (PIAs) Direktiva ePrivacy Osiguranje zaštite podataka i mehanizmi certificiranja

Predavači:

Ivana Petričević, Europska komisija Roberto Lattanzi, Agencija za zaštitu podataka, Italija Iain Bourne, Ured povjerenika za zaštitu podataka, UK Antonio Caselli, Agencija za zaštitu podataka, Italija Mario Osswald, Ured povjerenika za zaštitu podataka, Saxonia, Njemačka Iva Perin Tomičić, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Hrvatska Predrag Pale, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb Snježana Grgić, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Hrvatska Amantia Hajdini,Neritan Sulaj,Ured povjerenika za zaštitu podataka, Albania Agencija za zaštitu ličnih/osobnih podataka, Bosna i Hercegovina Nenad Durković, Muhamed Gjokaj, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Crna Gora Bekim Demiri, Nacionalna agencija za zaštitu osobnih podataka, Kosovo Dimitar Gjeorgjievski,Elizabeta Nedanovska, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Makedonija Marinko Radić, Ured povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu osobnih podataka, Srbija
Prezentacije:

52892_Aktivnosti_AZOPa_usmjerene_osvjescivanju.ppsx
52892_AZOP-RCTZOP-1_dio.ppsx
52892_AZOP-RCTZOP-2_dio.ppsx
52892_E-Privacy_and_Cookies-Legal_Aspects.ppsx
52892_General_data_protection_regulation_21-6-2013_en.ppsx
52892_TAIEX.ppsx
52892_PIA.ppsx
52892_Albania.ppsx
52892_Bosna_i_Hercegovina.ppsx
52892_Crna_Gora.ppsx
52892_Kosovo.ppsx
52892_Macedonian.ppsx
52892_Srbija.ppsx

STUDIJSKI POSJETI

Djelatnici Agencije su u lipnju 2013. godine posjetili Ured irskog povjerenika za Informiranje u Dublinu s temom sigurnost osobnih podataka na internetu i također održali sastanak s predstavnicima Facebook-a za Europu te u svibnju 2014. godine posjetili španjolsku agenciju za zaštitu osobnih podatak na temu "International Data Transfers and Biding Corporate Rules"

POSJET EKSPERATA

Organiziran je posjet eksperata iz Slovenije od 12 - 16.5.2014. godine na temu "Schengen requirements in the field of data protection."

 
 
  Natrag