Zakonitost upotrebe videonadzora

Zakonitost upotrebe videonadzora

Video nadzor u poslovnim prostorijama

14. 10. 2015

Agencija  je zaprimila upit o tome da li je nekim zakonom konkretno propisano da je video-nadzor dozvoljen na radnom mjestu, odnosno da je zabranjen na mjestima kao što su sanitarni čvorovi ili svlačionice. Također, podnositelja zanima da li je propisan nadzor poslovne elektroničke pošte.

Opširnije

Video nadzor u školi

30. 01. 2013

Prema odredbama ZZOP-a razvidno je da i video snimka dobivena video nadzornom kamerom predstavlja osobni podatak fizičke osobe – ispitanika (članak 2. stavak 1. točka 1. ZZOP-a) u slučajevima kada ista sadrži snimljen njegov lik i/ili njegove biometrijske značajke (način hoda i dr.), to je slijedom činjenice da i video snimke mogu predstavljati osobni podatak potrebno naglasiti da se na sve takve video snimke koje su po svom sadržaju i osobni podaci fizičkih osoba – ispitanika, u potpunosti primjenjuju sve odredbe ZZOP-a (prikupljanje, obrada i daljnje korištenje) i drugih odnosnih propisa.

Opširnije

Uporaba video nadzora pri naplati cestarine, pri praćenju prometa i prohodnosti prometnica

26. 03. 2007

Agencija je zaprimila upit u kojem podnositelj navodi kako je na naplatnim kućicama HAC-a uspostavljen video nadzor, te da se na istima nalaze oznake (naljepnice) - "objekt je pod video nadzorom" na hrvatskom i engleskom jeziku uz odgovarajuću sliku i obavijest "za sve informacije" uz broj telefona Info-HAC na svjetskim jezicima. Pri naplati cestarine prikupljaju se podaci o korisnikovom vozilu i registarskoj pločici, vremenu prolaska, mjestu, te ukupnom broju prolazaka i koliko novaca ima na računu, koje podatke bi morali davati korisnicima uređaja za bezgotovinsko plaćanje (ENC) na njihov upit (telefonski).

Opširnije