HR | EN

logo
header pozadina-min

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Povodom Dana sigurnijeg interneta, u utorak 6. veljače 2024., održana je cjelodnevna hibridna konferencija “Potraga za boljim internetom”, koju su organizirali Udruga Suradnici u učenju, HAKOM i CARNET – Nacionalni CERT te Agencija za zaštitu osobnih podataka kao jedan od partnera, a sve kako bi se uputila poruka o važnosti prevencije elektroničkog nasilja, zaštite osobnih podataka djece, stvaranja sigurnog virtualnog okružja te dostupnosti kvalitetnih internetskih sadržaja za djecu i mlade.

U okviru konferencije održan je okrugli stol pod nazivom “Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu” na kojem je predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka Anamarija Mladinić govorila o sigurnom korištenju interneta od strane djece i mladih. Naime, djeca su često nesvjesna svih opasnosti koje vrebaju na internetu, stoga je potrebno kontinuirano ih educirati i podizati njihovu svijest o potencijalnim opasnostima. No, educirati je potrebno i odrasle, koji često neoprezno i prekomjerno objavljuju osobne podatke svoje, ali i tuđe djece na internetu te tako postupaju suprotno najboljem interesu djeteta. Panelisti okruglog stola, među kojima je i Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Andrea Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji Internet, Tanja Zaninović iz HAKOM-a, Jakov Kiš iz CARNET-a CERT-a te Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta složili su se kako se zajedničkim snagama može učiniti puno više te omogućiti djeci i mladima sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu.

Inače, Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače s ciljem podizanja svijesti o sigurnosnim problemima i opasnostima na internetu, s kojima se ne susreću samo djeca, već i odrasle osobe.

Sada već tradicionalna konferencija „Potraga za boljim internetom“ okupila je brojne stručnjake koji su ove godine govorili i o izazovima odrastanja u digitalnom svijetu, podacstima učenika osnovnih i srednjih škola, roditeljstvu u digitalnom društvu, zaštiti dječje privatnosti na internetu te Microsoftovom chatbotu Copilot.

 

U edukativnim materijalima AZOP-a potražite više informacija o zaštiti osobnih podataka:

Kako zaštititi svoje osobne podatke

Građani, upoznajte svoja prava

Vodič za zaposlene u školama

 

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content