HR | EN

logo
header pozadina-min
oprez
R

1. Vodite računa kome dajete osobne podatke i zašto

Manja je vjerovatnost da će Vaš podaci biti zloupotrijebljeni u slučajevima kad se isti dostavljaju u skladu sa zakonima te kad za dostavu osobnih podataka postoji i osnovana (zakonita)  svrha – npr. dostava osobnih podataka poslodavcu, liječniku, državnim tijelima i ostalim pružateljima usluga u svrhu isporuka tih usluga isklapanja ugovora itd., dostava podataka banci u kojoj je osoba klijent i ostalim pravnim osobama i/ili državnim tijelima u svrhu reguliranja uzajamnih odnosa. Naime, na tim relacijama postoji mogućnost kontrole (nadzora) nad obradom osobnih podataka, budući da je poznato tko, kako, temeljem čega i u koju svrhu obrađuje osobne podatke.

U situacijama kad osobne podatke dostavljate nepoznatim osobama ili nekritički disponirate njima bez promišljanja o svrsi i razlogu zašto i kome ih dajete, posve je neizvjesno u koju će svrhu biti (zlo)upotrijebljeni!

R

2. Čuvajte osobne podatke od neovlaštenih dostupa snažnim lozinkama

Preporuka Agencije je da korisnici za svaku prijavu u Internet servis ili neku drugu uslugu koju koriste, kreiraju zasebnu snažnu lozinku kojom će pristupati u taj servis ili uslugu te da ne koriste isto korisničko ime i lozinku za više servisa ili usluga.

Snažna sigurnosna lozinka sadrži:

 • 16 ili više znakova (što više to bolje),
 • velika slova (ABCDEFGH…),
 • mala slova (abcdefgh…),
 • brojke (123456…),
 • simbole (@#$%{ } [ ] ( ) / \ ‘ ” , ; : . < >…).Također, građanima savjetujemo da sukladno uputama nacionalnog

  CERT-a na usluzi „Have I Been Pwned“ putem poveznice https://haveibeenpwned.com/

  provjere SVE svoje adrese elektroničke pošte koje koriste kao korisničko ime za prijavu u Internet servise ili usluge (ne samo one koje završavaju na .hr) jesu li kompromitirane, odnosno nalaze li se u hakerskim bazama. Ukoliko utvrde da je određena adresa elektroničke pošte kompromitirana, savjetujemo sljedeće:

 

 • iz predostrožnosti promijeniti lozinku za tu adresu elektroničke pošte u novu snažnu sigurnosnu lozinku
 • u svim Internet servisima i Internet uslugama u kojima su koristili tu adresu elektroničke pošte kao korisničko ime za prijavu (npr. društvene mreže, Internet trgovina, itd.) za svaki od tih servisa i usluga kreiraju novu zasebnu snažnu sigurnosnu lozinku. Ukoliko ta Internet usluga ili servis nude preporučljivo bi bilo uključiti opciju dvostruke autentifikacije.
R

3. Prije nego bacite u koš za smeće vaše osobne podatke, pažljivo promislite: Što bi se moglo dogoditi ako ih netko pronađe

Izliste sa osobnim podacima koji Vam ne trebaju više, uništite!

R

4. Razmislite gdje ostavljate vaše osobne podatke

Ako ste na nekoj društvenoj mreži ostavili određene osobne podatke, na drugoj poslovnoj mreži ostavili ste neke druge osobne podatke, na nekom trećem lako dostupnom mjestu –ostavili ste također neke svoje osobne podatake, možda niste ni svjesni da ste na različitim, ali lako dostupnim mjestima ostavili čitav set Vaših osobnih podataka koji se mogu upariti,  i potom zloupotrijebiti.

4. Ne nasjedajte na internetske prijevare!

 

Znate li da ako vaši osobni podaci završe u rukama nepoznate i neprovjerene osobe postoji mogućnost nezakonite objave osobnih podataka, krađe identiteta i drugih zlouporaba osobnih podataka! Moguće je da pretrpite materijalnu i/ili nematerijalnu štetu! Saznajte više na poveznicama:

 

 

X
Skip to content