HR | EN

logo
header pozadina-min

22. godišnja konferencija tijela za zaštitu podataka središnje i istočne Europe (CEEPDA)

Na 22. godišnjoj konferenciji tijela za zaštitu podataka središnje i istočne Europe (CEEPDA), koja je održana od 28. veljače do 1. ožujka 2024. godine u Tbilisiju, Gruziji, ravnatelj Zdravko Vukić održao je online predavanje „Posebne odredbe Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka: videonadzor, obrada biometrijskih podataka i izricanje kazni”.

Predstavnicima tijela za zaštitu podataka ravnatelj Vukić prezentirao je hrvatski zakonodavni okvir, odnosno Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koji detaljnije definira obradu osobnih podataka putem videonadzornog sustava (čl. 25. – 32.), kao i obradu biometrijskih podataka (čl. 21. – 24.). Pritom je istaknuo kako u praksi postoje određeni problemi, a koji se tiču videonadzornog sustava. Naime, Agencija ima ured samo u Zagrebu, a zaprima velik broj pritužbi građana iz cijele Republike Hrvatske odnosne na videonadzorni sustav postavljen od strane fizičkih osoba, što znači da se značajni ljudski i financijski resursi koriste za provođenje nadzora u privatnim kućama i stambenim zgradama. Istaknuo je i kako Agencija ima ovlasti izdati nalog pojedincu (fizičkoj osobi) da ukloni nezakonito postavljene kamere za videonadzor, ali nema ovlasti za fizičko uklanjanje takvih kamera. Također, govorio je o upravnim novčanim kaznama propisanim člankom 51. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, ali i o isključenju primjene istih na tijela javne vlasti u smislu navedenog Zakona.

Na konferenciji je sudjelovala i načelnica Sektora za EU, međunarodnu suradnju i pravne poslove Anamarija Mladinić, koja je u okviru panela „Najbolja praksa CEEPDA te drugih europskih tijela za zaštitu podataka“ predstavila rezultate koordinirane provedbene aktivnosti za 2023. (Koordinirani provedbeni okvir – CEF 2023) u Republici Hrvatskoj, a koju je Agencija provodila u suradnji sa Europskim odborom za zaštitu podataka (EDPB) uz nadzorna tijela za zaštitu podataka diljem Europskog gospodarskog prostora i uz suradnju Europskog nadzornika za zaštitu podataka (EDPS) na temu imenovanja i uloge službenika za zaštitu podataka.

Naime, Agencija je poslala upitnik na više od 6000 organizacija iz privatnog i javnog sektora koje su imenovale službenike za zaštitu podataka kako bi se ocijenilo imaju li službenici za zaštitu podataka adekvatnu ulogu i položaj koji zahtijevaju članci 37.-39. Opće uredbe o zaštiti podataka te resurse potrebne za izvršavanje svojih zadataka.

Na temelju zaprimljenih više od 3000 odgovora proizlazi kako organizacije u Hrvatskoj općenito imaju problema s imenovanjem odgovarajućih službenika za zaštitu podataka unutar svoje organizacije, ali i izvan nje. Također, velik broj službenika nema potrebna znanja i vještine za obavljanje svojih zadataka i dužnosti, često se bore s izbjegavanjem sukoba interesa između svojih dužnosti i ostalih dužnosti unutar organizacije te nemaju dovoljno neovisnosti u svom radu te se njihovi savjeti često ne poštuju.

Također, načelnica Mladinić tom prilikom predstavila je i web alat „Olivia“ koji Agencija razvija u okviru ARC II projekta, a koji možete isprobati na linku: https://olivia-gdpr-arc.eu/hr.

Inače, cilj Konferencije tijela za zaštitu podataka središnje i istočne Europe je podržati provedbu međunarodnih standarda zaštite podataka i razmijeniti iskustva i najbolje prakse. Nadzorna tijela za zaštitu podataka koriste priliku za raspravu o različitim aspektima zaštite osobnih podataka, izazovima i prilikama, ali i za razmjenu najboljih praksi.

Prvi sastanak CEEDPA-e održan je u Varšavi 17. prosinca 2001. Od tada se članice nadzornih tijela sastaju jednom godišnje kako bi intenzivirale suradnju i pridonijele povećanju svijesti o zaštiti osobnih podataka.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content