HR | EN

logo
header pozadina-min

Obrada osobnih podataka putem videonadzora

Vodič za obradu osobnih podataka putem videonadzora 

Obrada osobnih podataka putem videonadzora dodatno je uređena Zakonom o provedbi Opće uredbe, a može se provoditi samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora.

Sustav videonadzora mora biti zaštićen od pristupa neovlaštenih osoba, a odgovorne osobe koje imaju pravo pristupa osobnim podacima ne smiju koristiti snimke suprotno svrsi u koju je postavljen videonadzor.

Kod videonadzora u stambenim zgradama suvlasnici stambene zgrade predstavljaju voditelje obrade u smislu odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, dok društvo s kojim je potpisan ugovor o ugradnji sustava videonadzora predstavlja izvršitelja obrade te stoga ugovor potpisan s navedenim društvom kao izvršiteljem obrade mora sadržavati sve podatke iz članka 28. stavka 3. Opće uredbe o zaštiti podataka.

U tom smislu također je važno naglasiti kako je za uspostavu videonadzora u stambenim odnosno poslovno-stambenim zgradama potrebna suglasnost suvlasnika koji čine najmanje 2/3 suvlasničkih dijelova. Videonadzor može obuhvatiti samo pristup ulascima i izlascima iz stambenih zgrada te zajedničke prostorije u stambenoj zgradi.

Kontinuirano praćenje javnih površina dozvoljeno je isključivo tijelima javne vlasti, pravnim osobama s javnim ovlastima i pravnim osobama koje obavljaju javnu službu, samo ako je propisano zakonom, ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća tijela javne vlasti ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine. 

Dakle, fizičke osobe ne smiju kontinuirano pratiti/snimati javnu površinu (npr. putem fiksnih kamera).

Voditelj obrade ili izvršitelj obrade su dužni označiti da je objekt odnosno pojedina prostorija u njemu te vanjska površina objekta pod videonadzorom, a oznaka treba biti vidljiva najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja te sadržavati jednostavnu i razumljivu sliku uz tekst kojim se ispitanicima pružaju najmanje sljedeće informacije:

  • da je prostor pod videonadzorom
  • podatke o voditelju obrade
  • te podatke za kontakt putem kojih ispitanik može ostvariti svoja prava.

A

Povezano

X
Skip to content