HR | EN

logo
header pozadina-min

50. plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka

Agencija za zaštitu osobnih podataka sudjelovala je na 50. plenarnom sastanku Europskog odbora za zaštitu podataka održanom 18. lipnja 2021.

Tijekom svog plenarnog zasjedanja, EDPB je usvojio konačnu verziju Preporuka o dopunskim mjerama nakon javnog savjetovanja. Preporuke su prvi put usvojene u studenom 2020. nakon presude Schrems II, a njihov cilj jest pomoći voditeljima obrade i izvršiteljima obrade koji djeluju kao izvoznici podataka u okviru njihove obveze za utvrđivanjem i implementacijom odgovarajućih dopunskih mjera tamo gdje su potrebne, a kako bi se osigurala jednaka razina zaštite podataka koji se prenose u treće zemlje.

Cjelovit tekst Preporuka dostupan je na sljedećoj poveznici: https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/recommendations/recommendations-012020-measures-supplement-transfer_en

EDPB je usvojio i pismo upućeno institucijama Europske unije o aspektima privatnosti i zaštite podataka vezano uz mogući digitalni euro. U pismu EDPB naglašava da je vrlo visok standard privatnosti i zaštite podataka presudan za jačanje povjerenja krajnjih korisnika te bi ga se trebalo smatrati prepoznatljivim elementom u okviru digitalnog eura, a koji predstavlja ključni čimbenik uspjeha. Uz navedeno, EDPB ističe kako je prilikom dizajna, u okviru ovog projekta, potrebno izvršiti procjenu učinka na visoku razinu zaštite podataka.

EDPB je imenovao tri predstavnika u Savjetodavni odbor ETIAS-a za temeljna prava u okviru Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), a čiji je zadatak procijeniti učinak obrade zahtjeva i koji će predstavljati važnu ulogu u osiguravanju usklađenosti sustava s temeljnim pravima, posebno u pogledu privatnosti i zaštite osobnih podataka. Odbor će se sastojati od predstavnika FRONTEX-a, EDPS-a, EDPB-a i Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA).

Tijekom plenarne sjednice, EDPB je također usvojio zajedničko mišljenje EDPB-a i EDPS-a o nacrtu Uredbe o umjetnoj inteligenciji.

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content