HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana još jedna radionica za poduzetnike u okviru europskog projekta ARC

U okviru projekta ARC, sufinanciranog iz programa Europske unije „Prava, jednakost i građanstvo“, 14. veljače, službenici Agencije za zaštitu osobnih podataka održali su novu online radionicu “Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka” koju su u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirali za njezine članove, konkretno mikro, male i srednje poduzetnike.

Tijekom radionice, poduzetnici su imali priliku upoznati se s ključnim pojmovima i odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, prema istraživanju koje je provela Agencija, poduzetnici često nisu upoznati s osnovnim pojmovima te ne znaju tko je voditelj obrade, a tko izvršitelj obrade. Kako bi i pravilno obrađivali osobne podatke kao voditelji obrade, službenici Agencije objasnili su i koji su to pravni temelji za obradu osobnih podataka te zašto za svaku obradu nije potrebna privola.

Dotaknuli su se službenici AZOP-a i obrade osobnih podataka putem videonadzornog sustava, popularnih kolačića, ali i objasnili koje tehničke i organizacijske mjere je potrebno poduzeti kako bi se osigurala odgovarajuća razina zaštite osobnih podataka. No, ukoliko i dođe do povrede osobnih podataka, poduzetnici su na radionici naučili kako u tom slučaju postupiti.

Bitno je da se svi, koji obrađuju osobne podatke, dobro informiraju o svojim obavezama, usklade poslovanje i na taj način izbjegnu situacije u kojima se mogu naći u ulozi prekršitelja Opće uredbe o zaštiti podataka, a upravo ovakvim radionicama Agencija u tome i pomaže.

Današnja radionica nastavak je aktivnosti u okviru europskog projekta ARC, u kojemu su dosada održane edukacije za preko 5000 poduzetnika i službenika za zaštitu podataka. Obzirom na to da obrtnici, mikro, mala i srednja poduzeća za razliku od velikih, najčešće ne raspolažu s dovoljno financijskih i ljudskih resursa potrebnih za usklađivanje s propisima o zaštiti podataka, Agencija pruža punu potporu kako bi svoje poslovanje uskladili s GDPR-om te u tome nastavlja i u 2022. godini. Iduća radionica održat će se 14.3.2022., a prijaviti se možete ovdje.

Više informacija o ARC projektu možete pronaći na službenoj web stranici ARC projekta, ali i pogledati kratki promotivni ARC spot.

 

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content