HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana radionica “Objasni mi taj GDPR” za djelatnike vrtića i škola

U organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u ponedjeljak 18. prosinca 2023., u prostorijama Centra u Višnjevcu održana je konferencija “Objasni mi taj GDPR” za učenike, djelatnike škola i vrtića.

Konferencija posvećena najranjivijoj skupini društva – djeci, održana je u dva dijela kako bi znanja usvojili sami učenici, ali i oni koji o njima brinu dok su u vrtićima i školskim klupama. Tako su u prvom dijelu konferencije za učenike organizirane dvije interaktivne radionice, gdje su učenici imali priliku naučiti kako prepoznati zlostavljanje putem interneta, kako se zaštititi i što mogu poduzeti ukoliko se susretnu s istim.

Za djelatnike škola i vrtića, u drugom dijelu konferencije, predstavnice Agencije održale su radionicu „Kako zaštititi osobne podatke djece u školskim i predškolskim ustanovama?“, koje su kroz 10 ključnih koraka objasnile kako se uskladiti s Općom uredbom o zaštiti podataka, a samim time i osigurati zaštitu osobnih podataka djece.

Na primjerima iz prakse te najčešćim pitanjima i nedoumicama s kojima se susreću djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova, sudionicima su pružene konkretne smjernice i prezentirana rješenja najčešćih problema. Primjerice, pokazalo se kako odgojno-obrazovne ustanove često ne znaju odrediti pravni temelj te za svaku obradu osobnih podataka traže privolu smatrajući kako je ona potrebna.

Inače, ovo je tek prva u nizu zajedničkih aktivnosti AZOP-a i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, nakon što su 7. prosinca 2023. ravnatelj Agencije Zdravko Vukić i voditelj Centra Tomislav Ramljak potpisali Sporazum o suradnji Agencije i Centra, zahvaljujući kojem će se zajedničkim snagama podizati razina svijesti o zaštiti podataka djece u virtualnom okruženju.

Također, konferencija je bila prilika i za najavu trodnevnog edukativnog programa za službenike za zaštitu podataka u odgojno-obrazovnom sektoru. Ovaj program, prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj, bit će dostupan od veljače 2024. godine i obuhvatit će online i uživo predavanja. Sudionici koji uspješno završe program dobit će potvrdu o položenom tečaju.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content