HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana 31. Proljetna konferencija u Budimpešti

Ravnatelj Agencije Zdravko Vukić, zamjenik ravnatelja Igor Vulje i suradnici sudjelovali su na 31. Proljetnoj konferenciji europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka koja se održala u Budimpešti od 10. do 12. svibnja 2023.

U uvodnom govoru, prilikom otvaranja Konferencije ravnatelj Zdravko Vukić, kao domaćin prošlogodišnje Proljetne konferencije, istaknuo je kako nadzorna tijela diljem Europe imaju zajednički glas i dijele iste ciljeve i izazove. „Naš je glavni cilj učinkovito zaštititi prava zaštite podataka i interese europskih građana u novom digitalnom dobu u kojem slobodan protok podataka između zemalja igra ključnu ulogu za socio-ekonomski rast Europe.“, rekao je ravnatelj Vukić te dodao „Opća uredba o zaštiti podataka još uvijek nije ostvarila svoj puni potencijal, ali ostaje jedan od najjačih i najopsežnijih zakona koji reguliraju prikupljanje i korištenje osobnih podataka od strane javnog i privatnog sektora. Bez sumnje, Uredba je unaprijedila prava na privatnost pojedinaca i postala kompas za zemlje izvan Europske unije koje žele svojim građanima omogućiti visoku razinu zaštite osobnih podataka.“

Konferencija europskih nadzornih tijela tzv. Proljetna konferencija zatvorenog je karaktera na kojoj mogu sudjelovati isključivo članovi i promatrači, a sastoji se od 62 nacionalna i regionalna nadzorna tijela za zaštitu podataka, Europske komisije, Europskog parlamenta, Agencije Europske unije za temeljna prava, Europola, Eurojusta i Vijeća Europe. Iznimna je to prilika da nadzorna tijela diskutiraju o problemima s kojima se susreću, najboljim praksama i strategijama te da se kroz panele i predavanja najeminentnijih stručnjaka iz područja zaštite osobnih podataka razmjene iskustva te steknu nova znanja.

Agencija je punopravna članica Konferencije s pravom glasa od 2008. godine, a prošle godine pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, po prvi puta je bila domaćinom te organizirala jubilarnu 30. Proljetnu konferenciju u Cavtatu, na kojoj je i donesena odluka o ubrzanju ratifikacije Konvencije 108+. Naime, Konvenciju 108+, koja je neizostavan alat za zaštitu privatnosti i dostojanstva ljudi u našem modernom svijetu vođenom podacima, ratificirala je i Republika Hrvatska još 2019. godine, čime je dodatno unaprijedila zaštitu osobnih podataka na svom teritoriju.

Teme ovogodišnje konferencije bile su utjecaj novih tehnologija na prava na privatnost i zaštitu podataka, međudjelovanje zakona o tržišnom natjecanju i zaštite podataka, najbolje prakse u provedbi suradnje između tijela za zaštitu podataka, kao i zaštita privatnosti djece u digitalnom okruženju te uloga službenika za zaštitu podataka unutar organizacije.

Podsjetimo, upravo o ulozi službenika za zaštitu podataka raspravljalo se i na Simpoziju privatnosti 2023., na panelu „Budućnost službenika za zaštitu podataka“, gdje je sudjelovao i ravnatelj Vukić. Tada je, među ostalim, istaknuo da je razumijevanje važnosti uloge službenika za zaštitu podataka među voditeljima obrade, kao i njihovo znanje do danas na niskoj razini te kako službenici nemaju dovoljno neovisnosti u svom radu.

No, Agencija je oduvijek bila podrška službenicima za zaštitu podataka te kontinuirano organizira razne edukacije namijenjene upravo službenicima, a isto će nastaviti i kroz provedbu europskog projekta ARC II. A ovaj hvalevrijedan projekt, koji se provodi s ciljem pružanja potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u usklađivanju poslovanja sa zakonskim propisima o zaštiti podataka, predstavljen je i sudionicima na Proljetnoj konferenciji.

 

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content