HR | EN

logo
header pozadina-min

Predstavljanje Twinning projekta pod nazivom „Pružanje potpore u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka“

Preparatorna misija za Twinning projekt u Sjevernoj Makedoniji, 1.7.2021.

Twinning in PDPA North Macedonia

Dana 1. srpnja, u utorak, održano je online predstavljanje Twinning projekta pod nazivom „Pružanje potpore u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka“ u Sjevernoj Makedoniji, koji provodi Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s partnerima iz Njemačke fondacije za međunarodnu suradnju (German Foundation for International Legal Cooperation – IRZ) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Projekt vrijedan 700.000 eura trajat će 15 mjeseci, a cilj je unaprijediti područje zaštite osobnih podataka i nacionalnog sustava zaštite osobnih podataka u Sjevernoj Makedoniji u skladu s europskom pravnom stečevinom. Voditelj ovog značajnog projekta je Igor Vulje, zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Prigodom predstavljanja projekta, u uvodnom obraćanju ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić zahvalio se na povjerenju i prilici koju je Agencija dobila kako bi pružila potporu u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zašite osobnih podataka u Sjevernoj Makedoniji: „Razumijemo poteškoće na koje nailazite, jer nedavno smo se i sami susretali s njima. Zajedno s iskusnim njemačkim kolegama, uspješno se možemo suočiti sa svim izazovima i pružiti podršku na vašem putu prema Europskoj uniji. Siguran sam da ćemo zajedno postići održive rezultate te da će ovaj projekt pružiti dobre temelje za rad Agencije za zaštitu podataka Sjeverne Makedonije i drugih institucija.“, rekao je ravnatelj Vukić te izrazio zadovoljstvo što će upravo stručnjaci AZOP-a moći podijeliti svoje bogato znanje i iskustvo u ovom projektu.

Ravnatelj Agencije za zaštitu podataka Sjeverne Makedonije Imer Aliu zahvalio se svima na potpori te istaknuo kako Twinning projekt započinje u ključnom trenutku za Agenciju, s obzirom na to da postupak usklađivanja s novim Zakonom o zaštiti osobnih podataka završava u kolovozu. “Agencija postoji 16 godina i neprestano se razvija. Stoga je projekt važan za jačanje institucionalnih kapaciteta Agencije. Agencija ima iskusan i predan tim koji će surađivati ​​s kolegama i stručnjacima iz Hrvatske i Njemačke, a uspješna i plodonosne suradnja će se nastaviti i nakon završetka projekta”.

Twinning za Republiku Hrvatsku predstavlja ključni strateški instrument za unaprjeđenje i daljnje jačanje prijateljskih odnosa između RH i država korisnica, pozicionira Hrvatsku kao proaktivnu i kompetentnu državu članicu EU te doprinosi jačanju hrvatskog utjecaja u trećim zemljama. Upravo je i tijekom posjete predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Panderovskog Republici Hrvatskoj, istaknuta vrlo dobra suradnja između Hrvatske i Sjeverne Makedonije u okviru Twinning projekata.

Znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji iznimno su tražena i cijenjena među državama korisnicama, ali i među državama članicama-partnerima u konzorcijima. Europska komisija u svojoj službenoj statistici Hrvatsku ističe kao državu članicu EU koja je najuspješnija u Twinning projektima u državama jugoistočne Europe.

 

A

Povezano

X
Skip to content