51. plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka održan 07. srpnja 2021.

07. srpnja 2021. na 51. plenarnoj sjednici Europski odbor za zaštitu podataka je usvojio Smjernice o kodeksima ponašanja kao instrumentima prijenosa podataka. Glavna svrha ovih smjernica je pojasniti primjenu članaka 40. stavka 3. i 46. stavka 2. točke (e) GDPR-a. Ove odredbe predviđaju da se, nakon odobrenja od strane nadležnog nadzornog tijela i nakon odobrenja opće valjanosti od strane Komisije, kodeksa ponašanja mogu pridržavati i voditelji obrade i izvršitelji obrade koji ne podliježu primjeni GDPR-a kako bi se pružile odgovarajuće zaštitne mjere za prijenos podataka izvan EU. Ove smjernice nadopunjuju već postojeće Smjernice EDPB-a 1/2019 o kodeksu ponašanja kojima se uspostavlja opći okvir za usvajanje kodeksa ponašanja.

EDPB je usvojio konačnu verziju Smjernica o virtualnim glasovnim asistentima. Cilj ovih Smjernica je identificirati neke od najvažnijih izazova usklađenosti za virtualne glasovne asistente i pružiti preporuke relevantnim dionicima.

Također nakon javnih konzultacija, EDPB je usvojio konačnu verziju Smjernica o konceptima voditelja obrade i izvršitelja obrade. Cilj ovih smjernica je pružiti pojašnjenja u vezi s temeljnim konceptima kao što su (zajednički) voditelj obrade i izvršitelj obrade.

Slijedom identifikacije glavnog poslovnog nastana TikTok-a u Irskoj za slučajeve u tijeku povezane s aplikacijom TikTok, EDPB je odlučio raspustiti TikTok radnu skupinu. Ova je radna skupina stvorena za koordinaciju potencijalnih radnji nadzornih tijela i stjecanje sveobuhvatnijeg pregleda TikTok-ove obrade i prakse u cijeloj EU. U vrijeme kada je stvorena ova radna skupina, u EU nije postojao glavni poslovni nastan za TikTok, a radna skupina imala je za cilj olakšati razmjenu informacija između nadzornih tijela. Sada se primjenjuje postupak One-Stop-Shop i irsko nadzorno tijelo je određeno kao vodeće tijelo zaduženo za navedeni slučaj.

Zaključno, EDPB je održao raspravu o mogućim temama za svoju prvu koordiniranu akciju provedbe. Iako je dogovoreno da će se prva akcija odnositi na upotrebu cloud-based usluga tijela javnog sektora, morat će se izvršiti daljnji rad na utvrđivanju detalja i opsega u sljedećim mjesecima.

 

A

Povezano

Izdane nove upravne novčane kazne

Izdane nove upravne novčane kazne

Agencija za zaštitu osobnih podataka izrekla je dvije nove upravne novčane kazne zbog kršenja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Upravna novčana kazna zbog nepoduzimanja odgovarajućih tehničkih mjera Zbog...

50. plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka

50. plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka

Agencija za zaštitu osobnih podataka sudjelovala je na 50. plenarnom sastanku Europskog odbora za zaštitu podataka održanom 18. lipnja 2021. Tijekom svog plenarnog zasjedanja, EDPB je usvojio konačnu verziju Preporuka o dopunskim mjerama nakon javnog savjetovanja....

X
Skip to content