HR | EN

logo
header pozadina-min

Bilateralni sastanak o novoj zakonodavnoj inicijativi Europske komisije

Zamjenik ravnatelja Igor Vulje sudjelovao je na bilateralnom sastanku u Vijeću EU s belgijskim predsjedništvom, koji je održan u četvrtak, 11. siječnja 2024. godine. Navedeni sastanak bio je prilika da predstavnici delegacija zemalja članica Europske unije razmjene svoja mišljenja o novoj zakonodavnoj inicijativi Europske komisije, Uredbi o utvrđivanju dodatnih postupovnih pravila provedbe Uredbe (EU) 2016/679 (Opće uredbe o zaštiti podataka) s belgijskim kolegama (u okviru aktivnosti predsjedanja Vijećem EU).

Naime, Agencija za zaštitu osobnih podataka aktivno sudjeluje i pruža stručnu podršku Ministarstvu pravosuđa i uprave u svim aktivnostima vezanim uz rad Radne skupine za zaštitu podataka (WPDP) Vijeća EU. Važno je naglasiti da je učinkovita provedba pravila EU-a o zaštiti podataka preduvjet za osiguravanje zaštite prava na zaštitu osobnih podataka iz članka 8. stavka 1. Povelje Europske unije o temeljnim pravima („Povelja”) i članka 16. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU).

Dosljedna primjena Opće uredbe o zaštiti podataka ovisi i o učinkovitom funkcioniranju sustava prekogranične provedbe, gdje se jedinstvenim decentraliziranim sustavom nastoji omogućiti dosljedno tumačenje i primjena Opće uredbe o zaštiti podatka uz očuvanje načela blizine, na temelju kojeg se pojedinci mogu obratiti svojem lokalnom tijelu za zaštitu podataka. Upravo iz tog razloga, trenutan fokus rada u ovoj Radnoj skupini vezan je uz donošenje novog zakonodavnog akta, Uredbe o utvrđivanju dodatnih postupovnih pravila provedbe Uredbe (EU) 2016/679 (Opće uredbe o zaštiti podataka).

Cilj je olakšati provedbu Opće uredbe o zaštiti podataka budući da trenutačne raznolikosti unutar nacionalnih postupaka i praksi negativno utječe na suradnju između tijela za zaštitu podataka. S tim u vezi, na temelju odredbi ovog Prijedloga trebalo bi postići da se istrage dovršavaju vremenski učinkovitije i da se pojedincima omoguće brza i efikasna postupanja nadzornih tijela odnosno pravni lijekovi u prekograničnim predmetima te u konačnici, pojednostavniti postupak prekogranične suradnje. Ovaj Prijedlog uredbe se nadovezuje na “popis želja” koji je Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) u listopadu 2022. godine uputio Europskoj komisiji, a koji sadrži niz aspekata u nacionalnom postupovnom pravu koje se želi uskladiti na razini EU-a.

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) donijeli su mišljenje o ovom zakonodavnom prijedlogu koje je dostupno na poveznici: https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/edpbedps-joint-opinion/edpb-edps-joint-opinion-012023-proposal_hr.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content