HR | EN

logo
header pozadina-min

PRIOPĆENJE-PODNESAK UDRUGE BLOKIRANI

Nastavno na priopćenje Udruge BLOKIRANI (dalje u tekstu: Udruga), koje je 26. lipnja 2018., objavljeno na internetskim stranicama Udruge, naslova „Udruga Blokirani uputila požurnicu AZOP-u: Razmotrite našu pritužbu, ističe rok“, u kojem se, između ostalog, navodi da je Udruga, 25. svibnja 2018., Agenciji za zaštitu osobnih podataka (dalje u tekstu: Agencija), podnijela pritužbu u ime 326 000 članova Udruge, te da je „reakcija supervizora – AZOP-a“ u okviru nadzornih aktivnosti trebala uslijediti u roku od 72 sata, Agencija navodi kako slijedi:

Odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (dalje u tekstu: Uredba), niti odredbama Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka („Narodne novine“ 42/2018), nije propisao da bi „reakcija“ Agencije u okviru nadzornih aktivnosti trebala uslijediti u roku od 72 sata. Naime, za pretpostaviti je da je Udruga pogrešno protumačila odredbe čl. 33. Uredbe, kojim je uređeno izvješćivanje nadzornog tijela o povredi osobnih podataka. Iz stipulacije odredbe članka 33. stavak 1. Uredbe proizlazi da je voditelj obrade, u slučaju povrede osobnih podataka, bez nepotrebnog odgađanja i, ako je to izvedivo, dužan najkasnije 72 sata nakon saznanja o toj povredi izvijestiti nadzorno tijelo. Dakle, navedeni rok od 72 sata ne odnosi se na postupanje nadzornog tijela već na obveze voditelja obrade da u navedenom roku izvijeste nadzorno tijelo o povredi osobnih podataka.

No, potrebno je napomenuti da je Agencija, odmah po zaprimanju pritužbe Udruge započela obavljanje nadzornih aktivnosti, o čemu je Udruga pravovremeno obaviještena. Također, kako je to i propisano odredbom članka 57. stavak 1. točka f. Uredbe, podnositelj pritužbe bit će o napretku i ishodu istrage obaviješten u razumnom roku.

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content