HR | EN

logo
header pozadina-min

Brexit i prijenosi osobnih podataka iz EU u Ujedinjeno Kraljevstvo

Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije stupilo je na snagu 1. siječnja 2021. kada je Ujedinjeno Kraljevstvo prestalo biti država članica EU-a.

Međutim, EU i UK postigle su Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva 24. prosinca 2020. godine, koji je privremeno stupio na snagu 1. siječnja 2021.  te vrijedi do 28. veljače 2021. odnosno do ratifikacije od strane Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

Sporazumom je predviđeno da se svi prijenosi osobnih podataka između dionika koji podliježu Općoj uredbi o zaštiti podataka i britanskih organizacija neće smatrati prijenosima u treću zemlju, i to najdulje šest mjeseci od njegova stupanja na snagu – tj. najkasnije do 30. lipnja 2021. godine, i pod uvjetom da trenutni okvir zaštite osobnih podataka  u UK ostane na snazi.

Što to konkretno znači za voditelje/izvršitelje obrade koji prenose osobne podatke iz Europske unije u Ujedinjeno Kraljevstvo?

To znači da će organizacije u navedenom periodu moći prenositi podatke britanskim organizacijama, bez potrebe za uspostavom alata za prijenose osobnih podataka sukladno članku 46. Opće uredbe o zaštiti podataka ili oslanjanja na odstupanje iz članka 49. Opće uredbe o zaštiti podataka.

 

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content