HR | EN

logo
header pozadina-min

Brexit i prijenosi osobnih podataka iz EU u Ujedinjeno Kraljevstvo

Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije stupilo je na snagu 1. siječnja 2021. kada je Ujedinjeno Kraljevstvo prestalo biti država članica EU-a.

Međutim, EU i UK postigle su Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva 24. prosinca 2020. godine, koji je privremeno stupio na snagu 1. siječnja 2021.  te vrijedi do 28. veljače 2021. odnosno do ratifikacije od strane Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

Sporazumom je predviđeno da se svi prijenosi osobnih podataka između dionika koji podliježu Općoj uredbi o zaštiti podataka i britanskih organizacija neće smatrati prijenosima u treću zemlju, i to najdulje šest mjeseci od njegova stupanja na snagu – tj. najkasnije do 30. lipnja 2021. godine, i pod uvjetom da trenutni okvir zaštite osobnih podataka  u UK ostane na snazi.

Što to konkretno znači za voditelje/izvršitelje obrade koji prenose osobne podatke iz Europske unije u Ujedinjeno Kraljevstvo?

To znači da će organizacije u navedenom periodu moći prenositi podatke britanskim organizacijama, bez potrebe za uspostavom alata za prijenose osobnih podataka sukladno članku 46. Opće uredbe o zaštiti podataka ili oslanjanja na odstupanje iz članka 49. Opće uredbe o zaštiti podataka.

 

A

Povezano

Međunarodna konferencija ARC II projekta

Međunarodna konferencija ARC II projekta

U okviru europskog projekta ARC II (AWARENESS RAISING CAMPAING FOR SMEs (ARC) - Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike), 9. travnja 2024. u Rimu održana je međunarodna konferencija, koja je okupila predstavnike hrvatskog i...

Preporuke za obradu osobnih podataka u sklopu parlamentarnih izbora

Preporuke za obradu osobnih podataka u sklopu parlamentarnih izbora

26. ožujka 2024. Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao neovisno nadzorno tijelo odgovorno za praćenje primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, za predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatski sabor donosi preporuke odnosne na obradu osobnih podataka koje političke...

X
Skip to content