HR | EN

logo
header pozadina-min

Agencija organizirala radionice o obvezujućim korporativnim pravilima (BCR)

Agencija za zaštitu osobnih podataka imala je privilegiju biti domaćin i organizator dvodnevne radionice o obvezujućim korporativnim pravilima (BCR), koja se održala 17. i 18. svibnja 2022. godine u Cavtatu uoči Proljetne konferencije. Obvezujuća korporativna pravila su jedan od nekoliko mogućih pravnih instrumenata prijenosa osobnih podataka u treće države sukladno poglavlju V. Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Na radionici su sudjelovali predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu podataka iz Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) kao i predstavnici tajništva Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB-a). Činjenica da je riječ o važnoj i aktualnoj temi te da su kolege pokazale izniman interes za sudjelovanjem vidljivo je i u samom broju sudionika. Naime, na radionici je sudjelovalo oko 50 stručnjaka iz nacionalnih tijela za zaštitu podataka iz ukupno 24 europske zemlje.

Sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, nadležno nadzorno tijelo odobrava BCR, stoga je predmetna radionica važna u kontekstu djelotvornog razvoja međusobne suradnje između nacionalnih tijela u skladu s mehanizmom konzistentnosti. Tijekom radionice održane su brojne stručne rasprave o izazovima koji su postavljeni pred nacionalna nadzorna tijela, a koji proizlaze iz svakog pojedinog podnesenog zahtjeva za odobrenjem BCR-a. Također, bitno za istaknuti je da je radionica iznimno pridonijela razmijeni znanja i iskustva o praksama i načinima postupanja, od samog zaprimanja zahtjeva do njegova konačnog odobravanja, kako od strane nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu podataka tako i od strane tajništva EDPB-a.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content