HR | EN

logo
header pozadina-min

Agencija organizirala radionice o obvezujućim korporativnim pravilima (BCR)

Agencija za zaštitu osobnih podataka imala je privilegiju biti domaćin i organizator dvodnevne radionice o obvezujućim korporativnim pravilima (BCR), koja se održala 17. i 18. svibnja 2022. godine u Cavtatu uoči Proljetne konferencije. Obvezujuća korporativna pravila su jedan od nekoliko mogućih pravnih instrumenata prijenosa osobnih podataka u treće države sukladno poglavlju V. Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Na radionici su sudjelovali predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu podataka iz Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) kao i predstavnici tajništva Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB-a). Činjenica da je riječ o važnoj i aktualnoj temi te da su kolege pokazale izniman interes za sudjelovanjem vidljivo je i u samom broju sudionika. Naime, na radionici je sudjelovalo oko 50 stručnjaka iz nacionalnih tijela za zaštitu podataka iz ukupno 24 europske zemlje.

Sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, nadležno nadzorno tijelo odobrava BCR, stoga je predmetna radionica važna u kontekstu djelotvornog razvoja međusobne suradnje između nacionalnih tijela u skladu s mehanizmom konzistentnosti. Tijekom radionice održane su brojne stručne rasprave o izazovima koji su postavljeni pred nacionalna nadzorna tijela, a koji proizlaze iz svakog pojedinog podnesenog zahtjeva za odobrenjem BCR-a. Također, bitno za istaknuti je da je radionica iznimno pridonijela razmijeni znanja i iskustva o praksama i načinima postupanja, od samog zaprimanja zahtjeva do njegova konačnog odobravanja, kako od strane nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu podataka tako i od strane tajništva EDPB-a.

 

A

Povezano

Međunarodna konferencija ARC II projekta

Međunarodna konferencija ARC II projekta

U okviru europskog projekta ARC II (AWARENESS RAISING CAMPAING FOR SMEs (ARC) - Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike), 9. travnja 2024. u Rimu održana je međunarodna konferencija, koja je okupila predstavnike hrvatskog i...

X
Skip to content