HR | EN

logo
header pozadina-min

Na plenarnoj sjednici u lipnju EDPB usvojio Smjernice o certificiranju kao alatu za prijenos osobnih podataka

Bruxelles, 16. lipnja 2022. – EDPB je usvojio Smjernice o certificiranju kao alatu za prijenos osobnih podataka. Sukladno članku 46. Opće uredbe o zaštiti podataka, odobreni mehanizmi certificiranja su novi alat za prijenos osobnih podataka u treće zemlje u nedostatku odluke o primjerenosti. Glavna svrha ovih smjernica je pružiti dodatna pojašnjenja o praktičnoj upotrebi ovog alata za prijenos.

Zamjenik predsjednice EDPB-a Ventsislav Karadjov rekao je: “Ove smjernice su revolucionarne, jer pružaju prve praktične smjernice o certificiranju kao alatu za prijenose – novom alatu za prijenos koji je uveo GDPR. Smjernice daju upute o tome kako se ovaj alat može koristiti u praksi i kako može pomoći u održavanju visoke razine zaštite podataka pri prijenosu osobnih podataka iz Europskog gospodarskog prostora u treće zemlje.”

Smjernice se sastoje od četiri dijela, od kojih se svaki fokusira na specifične aspekte u vezi s certificiranjem kao alatom za prijenose, kao što su svrha, opseg i različiti uključeni akteri; provedbu smjernica o zahtjevima za akreditaciju certifikacijskih tijela; posebne kriterije certificiranja u svrhu dokazivanja postojanja odgovarajućih zaštitnih mjera za prijenose; te obvezujuće i provedive obveze koje treba provesti. Smjernice nadopunjuju smjernice 1/2018 o certificiranju te su upućene na javno savjetovanje.

EDPB je donio odluku o rješavanju sporova sukladno članku 65. Opće uredbe o zaštiti podataka. Obvezujućom odlukom nastoji se riješiti nedostatak konsenzusa o određenim aspektima nacrta odluke francuskog nadzornog tijela kao vodećeg nadzornog tijela u vezi s Accor SA, tvrtkom čije se glavno sjedište nalazi u Francuskoj te naknadni prigovori koje je izrazilo jedno od zainteresiranih nadzornih tijela.

Francusko nadzorno tijelo je donijelo nacrt odluke nakon istrage u tvrtki Accor SA, a koja se odnosi na propust vezano za pravo na prigovor na primanje marketinških poruka poštom i/ili poteškoće u ostvarivanju prava na pristup. Dana 30. travnja 2021., francusko nadzorno tijelo je podijelilo svoj nacrt odluke s drugim zainteresiranim nadzornim tijelima u skladu s člankom 60. Opće uredbe o zaštiti podataka. Jedno nadzorno tijelo je dalo prigovore na nacrt odluke, a koji se, između ostalog, odnose i na visinu kazne.

Zainteresirana nadzorna tijela nisu mogla postići konsenzus oko jednog od prigovora, te je francusko nadzorno tijelo potom uputilo nacrt odluke EDPB-u na odlučivanje sukladno članku 65. Opće uredbe o zaštiti podataka, a čime se pokrenuo postupak rješavanja sporova.

EDPB je na sjednici usvojio obvezujuću odluku. Utvrđeno je da je dio prigovora “relevantan i obrazložen” u skladu sa zahtjevima članka 4. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Francusko nadzorno tijelo će svoju konačnu odluku donijeti na temelju odluke EDPB-a, bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od mjesec dana. EDPB će svoju odluku objaviti na službenoj web stranici bez nepotrebnog odgađanja nakon što francusko nadzorno tijelo obavijesti voditelja obrade o svojoj nacionalnoj odluci.

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content