HR | EN

logo
header pozadina-min

Plenarni sastanak EDPB-a, 12.-13.09.2022.

Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog odbora za zaštitu podataka održanoj 12. i 13. rujna 2022. godine u Briselu.

Na plenarnoj sjednici Europski odbor za zaštitu podataka (dalje u tekstu: EDPB) usvojio je izjavu o prijedlogu Europske komisije za Kodeks o policijskoj suradnji EU-a. Cilj je ovog prijedloga poboljšati suradnju u području izvršavanja zakonodavstva među državama članicama, posebno razmjenu informacija među nadležnim tijelima. Kodeks se sastoji od tri glavne mjere: prijedlog direktive Prüm II, prijedlog Direktive o razmjeni informacija policije i prijedloga za Preporuku Vijeća o operativnoj policijskoj suradnji.

Predsjednica EDPB-a Andrea Jelinek izjavila je: „Iako priznajemo kako je policijska suradnja ključan čimbenik za uspostavu dobro funkcionirajućeg područja slobode, sigurnosti i pravde, postoje ozbiljni rizici vezani za obradu osobnih podataka pojedinaca u kaznenim stvarima, posebice kada se radi o posebnim kategorijama osobnih podataka kao što je biometrija. Prijedlozima bi se trebale utvrditi neke ključne zaštitne mjere kako bi se osiguralo da su predložene mjere potrebne i razmjerne cilju odnosno doprinosu unutarnjoj sigurnosti EU-a.”

Među ostalim, EDPB predlaže utvrđivanje vrsta i ozbiljnosti kaznenih djela koja bi mogla opravdati automatizirano pretraživanje u bazama podataka drugih država članica i jasno razlikovati osobne podatke različitih kategorija ispitanika, kao što su osuđeni kriminalci, osumnjičenici, žrtve ili svjedoci u skladu s člankom 6. Direktive o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka od strane nadležnih tijela u svrhe sprečavanja, istrage, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija i o slobodnom kretanju takvih podatakate o stavljanju izvan snage Okvirne odluke Vijeća 2008/977/PUP.

Nadalje, EDPB je odlučio da će se tema drugog koordiniranog provedbenog djelovanja odnositi na imenovanje i položaj službenika za zaštitu podataka. U koordiniranom djelovanju EDPB daje prednost određenoj temi na kojoj tijela za zaštitu podataka mogu raditi na nacionalnoj razini. Rezultati tih nacionalnih djelovanja zatim se objedinjuju i analiziraju, čime se dobiva dublji uvid u tu temu i omogućuje ciljano praćenje na nacionalnoj razini i razini EU-a. EDPB je prošle godine odabrao uporabe usluga temeljenih na oblaku u javnom sektoru kao temu svojeg prvog koordiniranog djelovanja. Izvješće o rezultatima koordiniranog djelovanja iz 2022. bit će objavljeno do kraja godine.

EDPB je izrazio svoju zabrinutost zbog predviđenog automatiziranog pretraživanja i razmjene policijskih evidencija uvođenjem Europskog sustava indeksa policijskih evidencija (EPRIS) i zbog zadane razmjene osobnih podataka s Europolom putem aplikacije Sigurna razmjena informacija (SIENA).

Drugog dana plenarne sjednice, članovi EDPB-a sastali su se s predstavnicima organizacija civilnog društva te zajedno razmotrili izazove povezane s različitim proceduralnim pristupima u nacionalnom pravu. To je sljedeći korak prema cilju EDPB-a da razvije pregled takvih izazova, kako je navedeno u Bečkoj izjavi.

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content