HR | EN

logo
header pozadina-min

Izrečeno novih 10 upravnih novčanih kazni

22.12.2022.

Agencija za zaštitu osobnih podataka je po službenoj dužnosti, bez prethodne najave, provela niz izravnih nadzora nad obradom i provođenjem zaštite osobnih podataka u vezi prikupljanja i obrade osobnih podataka učinjenih videonadzornim sustavom. Kršenje članka 27. stavka 1. odnosno stavka 2.  Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka utvrđeno je kod deset voditelja obrade iz djelatnosti kockanja i klađenja, ugostiteljstva i trgovine.

Jedan voditelj obrade nije označio da je objekt pod videonadzorom, što je protivno članku 27. stavku 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, dok je devet voditelja obrade propustilo, prilikom postavljanja obavijesti o videonadzoru, naznačiti sve relevantne informacije koje propisuje članak 27. stavak 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, a to su, između ostalog, da je prostor pod videonazorom, podatke o voditelju obrade i podatke za kontakt putem kojih ispitanik može ostvariti svoje prava.

Za navedene povrede Agencija je, u skladu s člankom 51. stavkom 1. alinejom 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koji propisuje upravnu novčanu kaznu do 50.000,00 kuna, izrekla deset upravnih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 186.000,00 kuna.

Podsjetimo, članak 27. stavak 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka propisuje kako je voditelj obrade ili izvršitelj obrade dužan označiti da je objekt odnosno pojedina prostorija u njemu te vanjska površina objekta pod videonadzorom, a oznaka treba biti vidljiva najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja, dok stavak 2. propisuje što sve obavijest treba sadržavati.

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content