HR | EN

logo
header pozadina-min

Izrečeno novih 10 upravnih novčanih kazni

22.12.2022.

Agencija za zaštitu osobnih podataka je po službenoj dužnosti, bez prethodne najave, provela niz izravnih nadzora nad obradom i provođenjem zaštite osobnih podataka u vezi prikupljanja i obrade osobnih podataka učinjenih videonadzornim sustavom. Kršenje članka 27. stavka 1. odnosno stavka 2.  Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka utvrđeno je kod deset voditelja obrade iz djelatnosti kockanja i klađenja, ugostiteljstva i trgovine.

Jedan voditelj obrade nije označio da je objekt pod videonadzorom, što je protivno članku 27. stavku 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, dok je devet voditelja obrade propustilo, prilikom postavljanja obavijesti o videonadzoru, naznačiti sve relevantne informacije koje propisuje članak 27. stavak 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, a to su, između ostalog, da je prostor pod videonazorom, podatke o voditelju obrade i podatke za kontakt putem kojih ispitanik može ostvariti svoje prava.

Za navedene povrede Agencija je, u skladu s člankom 51. stavkom 1. alinejom 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koji propisuje upravnu novčanu kaznu do 50.000,00 kuna, izrekla deset upravnih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 186.000,00 kuna.

Podsjetimo, članak 27. stavak 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka propisuje kako je voditelj obrade ili izvršitelj obrade dužan označiti da je objekt odnosno pojedina prostorija u njemu te vanjska površina objekta pod videonadzorom, a oznaka treba biti vidljiva najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja, dok stavak 2. propisuje što sve obavijest treba sadržavati.

A

Povezano

Međunarodna konferencija ARC II projekta

Međunarodna konferencija ARC II projekta

U okviru europskog projekta ARC II (AWARENESS RAISING CAMPAING FOR SMEs (ARC) - Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike), 9. travnja 2024. u Rimu održana je međunarodna konferencija, koja je okupila predstavnike hrvatskog i...

Preporuke za obradu osobnih podataka u sklopu parlamentarnih izbora

Preporuke za obradu osobnih podataka u sklopu parlamentarnih izbora

26. ožujka 2024. Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao neovisno nadzorno tijelo odgovorno za praćenje primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, za predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatski sabor donosi preporuke odnosne na obradu osobnih podataka koje političke...

X
Skip to content