HR | EN

logo
header pozadina-min

ARC II online radionica „Kako postati uspješan službenik za zaštitu podataka“

U okviru ARC II projekta, Agencija za zaštitu osobnih podataka, u utorak 9. travnja 2024. organizirala je online radionicu „Kako postati uspješan službenik za zaštitu podataka“.

Službenici za zaštitu podataka ključne su osobe u sustavu zaštite osobnih podataka, no velik broj službenika u Republici Hrvatskoj nema potrebna znanja i vještine za obavljanje svojih zadataka i dužnosti. Kako bi službenicima što kvalitetnije obavljali svoje dužnosti, Agencija kontinuirano organizira edukacije namijenjene upravo njima.

Na održanoj radionici službenice Agencije objasnile su načela obrade iz članka 5. te pravne temelje za obradu osobnih podataka iz članka 6. Opće uredbe o zaštiti podataka i to na konkretnim primjerima kako bi sudionici dobili što jasniji uvid kada je obrada osobnih podataka zakonita. Također, dotaknule su se i prava ispitanika koja jamči Uredba te kako postupati po zahtjevu ispitanika. Naglašeno je kako voditelj obrade u roku mjesec dana od dana zaprimanja zahtjeva mora dostaviti odgovor ispitaniku, ali i da se rok po potrebi može produljiti za još 2 mjeseca.

Iako je prošlo gotovo šest godina od pune primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, mnogi se i dalje suočavaju s izazovima u pogledu usklađenosti. Kada je potrebno voditi evidenciju aktivnosti obrade, što treba sadržavati politika privatnosti, zašto i kako provesti procjenu učinka, koje kvalifikacije treba imati službenik za zaštitu podataka te je li potreban svakoj organizaciji, objasnile su, među ostalim, službenice tijekom radionice. No, kako bi poduzetnicima pomogla u usklađivanju s GDPR-om, u okviru projekta Agencija s partnerima razvila je i „Oliviu“ – besplatan web alat za pomoć pri izradi internih akata kojima poduzetnici mogu dokazati svoju usklađenost i pouzdanost.

O najčešćim problemima, odnosno primjerima gdje službenici za zaštitu podataka najčešće griješe i kako ih riješiti završena je još jedna online ARC II radionica. Nadolazeće radionice u organizaciji Agencije možete pronaći na linku: https://azop.hr/edukativne-aktivnosti-azop-a/

 

A

Povezano

X
Skip to content