AZOP obilježio Dan sigurnijeg interneta, 9.veljače 2021.

Agencija za zaštitu osobnih podataka sudjelovala je na online konferenciji „Potraga za boljim internetom“ povodom Dana sigurnijeg interneta, koji se prigodno obilježava svake godine drugog utorka u veljači s ciljem promicanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta te svih digitalnih tehnologija.

Udruga Suradnici u učenju i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT organizirali su cjelodnevnu online konferenciju sa zanimljivim predavanjima i korisnim savjetima, namijenjenu prvenstveno nastavnicima, učenicima, ali i svim zainteresiranim građanima koji žele sudjelovati u stvaranju boljeg interneta za djecu i mlade.

Program konferencije: https://www.carnet.hr/dsi/

Tom prigodom savjetnica Agencije održala je predavanje na temu zaštite osobnih podataka djece u digitalnom okruženju kako bi upozorila na sve potencijalne prijetnje zlouporabe osobnih podataka djece koje vladaju online, ali i kako ih spriječiti. Pritom je naglasila da je edukacija djece najbolja prevencija. Također, govorila je o  pravilima obrade osobnih podataka djece te kako se ona najčešće krše. Neki od najčešćih navedenih primjera kršenja prava djece na zaštitu osobnih podataka su prosljeđivanje osobnih podataka djece u svrhu objave u medijima, prosljeđivanje osobnih podataka djece trećim stranama od strane škola, objavljivanje rezultata upisa djece u vrtić ili školu na vratima ustanove ili internetu, fotografiranje djece u vrtićima ili školi bez pristanka roditelja, kao i objavljivanje njihovih fotografija na web stranici/društvenim mrežama škole/vrtića i slično.

Upravo su djeca, odnosno zaštita njihovih podataka, posebno u fokusu Agencije ove godine, jer upravo Opća uredba o zaštiti podataka djecu prepoznaje kao ranjivu skupinu, koja često nije svjesna posljedica neopreznog rukovanja vlastitim, ali i tuđim osobnim podacima. 

Na konferenciji je bilo riječi i o pravu djece na zaštitu i sudjelovanje u digitalnom okruženju, kako poučavati djecu i mlade o sigurnom korištenju interneta, odgovornoj zabavi na internetu, eTwinningu, pozitivnoj i poticajnoj komunikaciji i suradnji u virtualnom okružju, komorama jeke i filter mjehurićima, a predstavljene su i igre „Budi Internet genijalac“ i „Dabrica Darka otkriva digitalni svijet“.

 

A

Povezano

Predstavnica AZOP-a na konferenciji o online nasilju prema ženama

Predstavnica AZOP-a na konferenciji o online nasilju prema ženama

Predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka, u srijedu 15. veljače 2023., sudjelovala je na panelu 'Jačanje sustava za suzbijanje online nasilja nad ženama' koji je održan u sklopu konferencije na temu online nasilja prema ženama. Udruga B.a.B.e. u partnerstvu s...

X
Skip to content