HR | EN

logo
header pozadina-min

Dostava medicinskog nalaza trećoj osobi (sestri)

 

Objavljeno 21.11.2023.

Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je zahtjev za utvrđivanje povrede prava na zaštitu osobnih podataka X, zastupane po Y, u kojem suprug podnositeljice zahtjeva navodi da je nakon traumatičnog poroda svoje supruge, uz pomoć njezine sestre, ugovorio termin za psihoterapiju, odnosno pregled u Poliklinici. Nadalje, ističe da se njegova supruga na spomenutom pregledu otvorila psihologinji o svojim problemima, uz poticaj, na način da nitko drugi neće saznati što je rečeno i da je zaštićena zakonom. Suprug podnositeljice zahtjeva tvrdi da je psihologinja prvotno ismijala njegovu suprugu uslijed čega je ona prekinula poziv, jer je osjetila da ju psihologinja ismijava. U razgovoru je podnositeljica zahtjeva, između ostalog, ispričala i da su njezine sestre ljubomorne jer ima dobrog muža i zamolila psihologinju da o onome što je ispričala nikome ne govori, a psihologinja je usprkos tome i iako je imala Skype i poštansku adresu supruge, na koje je mogla poslati nalaz, isti proslijedila sestri podnositeljice zahtjeva.

Zahtjev je osnovan.

Utvrđuje se da je obradom osobnih podataka (podataka o zdravlju) podnositeljice zahtjeva, od strane voditelja obrade Poliklinike odnosno dostave istih trećoj osobi (njezinoj sestri) bez postojanja pravne osnove došlo do nezakonite obrade osobnih podataka protivno članku 5., 6. i 9. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Zabranjuje se Poliklinici svaka daljnja neovlaštena obrada osobnih podataka podnositeljice zahtjeva protivna članku 5., 6. i 9. Opće uredbe o zaštiti podataka.

U ovoj upravnoj stvari na temelju provedenog postupka utvrđeno je da je u prvotni kontakt s Poliklinikom stupila sestra podnositeljice zahtjeva tražeći termin za razgovor za podnositeljicu zahtjevu. Nakon uplaćenog iznosa od strane supruga podnositeljice zahtjeva, a na traženje sestre podnositeljice zahtjeva, razgovor se obavio putem videopoziva, aplikacije Skype. Također utvrđeno je da je prije razgovora, Poliklinika od same podnositeljice zahtjeva zaprimila medicinsku dokumentaciju kako bi bili upoznati, prije razgovora, s njezinim zdravstvenim stanjem. Nadalje, utvrđeno je da je nakon prekida razgovora iniciranog od strane podnositeljice zahtjeva djelatnica Poliklinike kontaktirala sestru podnositeljice zahtjeva i otkrila informacije odnosno osobne podatke koje je podnositeljica zahtjeva iznijela u razgovoru koji je vodila s djelatnicom Poliklinike. Djelatnica Poliklinike smatrala je da je kontaktiranje sestre podnositeljice zahtjeva opravdano s medicinskog i pravnog aspekta, a posebice budući da temeljem razgovora s podnositeljicom zahtjeva i dogovora oko termina ostavljen dojam bliskog odnosa sa podnositeljicom zahtjeva.

Osobni podaci podnositeljice zahtjeva obrađivani su za potrebe izvršenja ugovornog odnosa budući da je podnositeljica zahtjeva koristila usluge navedene Poliklinike. Nadalje, podnositeljica zahtjeva svoje zdravstvene podatke (nalaz) dobrovoljno je dala Poliklinici, a Poliklinika  je osobne podatke obrađivala u svrhu medicinske dijagnoze i pružanja zdravstvene skrbi, što je u skladu s člankom 6. i 9. Opće uredbe o zaštiti podataka. Međutim, za kontaktiranje sestre podnositeljice zahtjeva i time otkrivanje osobnih odnosno zdravstvenih podataka podnositeljice zahtjeva, njezinoj sestri od strane Poliklinike nije utvrđeno postojanje pravne osnove i zakonite svrhe iz članka 6. i 9. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Više u Rješenju.

 

X
Skip to content