HR | EN

logo
header pozadina-min

EDPB plenarna sjednica, 28. ožujka 2023.

Tijekom zadnje plenarne sjednice održane 28. ožujka,  EDPB je usvojio pismo namijenjeno Europskom parlamentu, Vijeću i Europskoj komisiji o razmjeni podataka u svrhu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma (AML/CFT). Ovo pismo naglašava značajne rizike za privatnost i zaštitu podataka koje predstavljaju neke izmjene i dopune koje je uvelo Vijeće, a koje bi dopustile privatnim subjektima, pod određenim uvjetima, međusobnu razmjenu osobnih podataka u svrhe sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u vezi sa „sumnjivim transakcijama” i prikupljenim podacima tijekom izvršavanja obveza dubinske analize klijenta.

EDPB izražava ozbiljnu zabrinutost u pogledu zakonitosti, nužnosti i proporcionalnosti ovih odredbi, koje bi mogle rezultirati obradom vrlo velikih razmjera od strane privatnih subjekata. EDPB smatra da izmjene i dopune ne određuju na odgovarajući način uvjete pod kojima je takva obrada opravdana te da ne pružaju dovoljne zaštitne mjere s obzirom da bi takva obrada mogla imati značajan utjecaj na pojedince, poput stavljanja na crnu listu i isključenja iz financijskih usluga. EDPB stoga preporučuje suzakonodavcima da te odredbe ne uključe u konačni tekst Prijedloga Uredbe o sprječavanju pranja novca i financiranja teorizma.			
A

Povezano

Predstavljen i testiran web alat OLIVIA za poduzetnike

Predstavljen i testiran web alat OLIVIA za poduzetnike

U prostorijama Infobip kampusa Alpha Centauri, u ponedjeljak 27. studenog 2023. predstavljen je internetski alat „OLIVIA“ koji je razvijen u okviru europskog projekta ARC2 (Awareness raising campaing for SMEs). „OLIVIA“ je virtualna učiteljica i asistentica za...

X
Skip to content