EDPB plenarna sjednica, 28. ožujka 2023.

Tijekom zadnje plenarne sjednice održane 28. ožujka,  EDPB je usvojio pismo namijenjeno Europskom parlamentu, Vijeću i Europskoj komisiji o razmjeni podataka u svrhu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma (AML/CFT). Ovo pismo naglašava značajne rizike za privatnost i zaštitu podataka koje predstavljaju neke izmjene i dopune koje je uvelo Vijeće, a koje bi dopustile privatnim subjektima, pod određenim uvjetima, međusobnu razmjenu osobnih podataka u svrhe sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u vezi sa „sumnjivim transakcijama” i prikupljenim podacima tijekom izvršavanja obveza dubinske analize klijenta.

EDPB izražava ozbiljnu zabrinutost u pogledu zakonitosti, nužnosti i proporcionalnosti ovih odredbi, koje bi mogle rezultirati obradom vrlo velikih razmjera od strane privatnih subjekata. EDPB smatra da izmjene i dopune ne određuju na odgovarajući način uvjete pod kojima je takva obrada opravdana te da ne pružaju dovoljne zaštitne mjere s obzirom da bi takva obrada mogla imati značajan utjecaj na pojedince, poput stavljanja na crnu listu i isključenja iz financijskih usluga. EDPB stoga preporučuje suzakonodavcima da te odredbe ne uključe u konačni tekst Prijedloga Uredbe o sprječavanju pranja novca i financiranja teorizma.			
A

Povezano

Sportskoj kladionici izrečena upravna novčana kazna od 380.000 eura

Sportskoj kladionici izrečena upravna novčana kazna od 380.000 eura

Agencija za zaštitu osobnih podatka izrekla je upravnu novčanu kaznu voditelju obrade – trgovačkom društvu za priređivanje igara na sreću - igara klađenja (sportskoj kladionici) u iznosu od 380.000,00 eura zbog sljedeće utvrđenih povreda Opće uredbe o zaštiti...

X
Skip to content