HR | EN

logo
header pozadina-min

EDPB usvojio Smjernice o tehničkom opsegu članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti

Bruxelles, 15. studenog 2023.- Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) usvojio je Smjernice o tehničkom opsegu članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti. Smjernice imaju za cilj pojasniti koje tehničke operacije, posebno nove i nastajuće tehnike praćenja, obuhvaća Direktiva, te pružiti veću pravnu sigurnost voditeljima obrade i pojedincima.

Predsjednica EDPB-a Anu Talus izjavila je: ‘Nije tajna da praćenje aktivnosti korisnika na mreži može ozbiljno narušiti privatnost ljudi. Nejasnoće u vezi s opsegom primjene članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti i pojava novih tehnika, dodatnih ili kao alternativa tradicionalnim kolačićima, stvaraju nove rizike za privatnost. Ove smjernice raspravljaju o rješenjima, poput linkova za praćenja i piksela, lokalne obrade i jedinstvenih identifikatora, kako bi se osiguralo da obveze vezane za privolu propisane člankom ne budu zaobiđene.’

Kako bi pojasnile opseg članka, Smjernice analiziraju ključne pojmove navedene u ovom članku, poput ‘informacija’, ‘terminalna oprema pretplatnika ili korisnika’, ‘elektronička komunikacijska mreža’, ‘stjecanje pristupa’ i ‘pohranjene informacije/pohrana’. Smjernice također uključuju skup praktičnih slučajeva s uobičajenim tehnikama praćenja.

Smjernice se bave isključivo opsegom primjene članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti. Ne razmatraju kako bi se trebala prikupljati privola niti izuzetke navedene u članku.

Smjernice će biti biti predmet javnog savjetovanja u razdoblju od 6 tjedana.

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content