HR | EN

logo
header pozadina-min

Edukacija za učenike trećih razreda osnovne škole o zaštiti osobnih podataka na internetu

Predstavnici Agencije, u četvrtak, 7. ožujka 2024. godine, održali su predavanje učenicima trećih razreda Osnovne škole Augusta Šenoe i Područne škole Pongračevo na temu zaštite osobnih podataka prilikom korištenja interneta.

Iako u Republici Hrvatskoj profil na društvenim mrežama maloljetna osoba može samostalno otvoriti tek sa 16 godina, svjedoci smo kako društvene mreže aktivno koriste i mnogo mlađa djeca često nesvjesna svih rizika i opasnosti koje internet i društvene mreže nose. Stoga da bi se djecu upoznalo s opasnostima poput krađe identiteta, cyberbullinga, raznim internetskim prijevarama potrebno ih je kontinuirano educirati kako bi znali prepoznati svaku potencijalnu ugrozu i reagirati ukoliko se nađu u istoj.  Tako su učenicima prezentirani primjeri iz stvarnog života, koje su moguće posljedice ukoliko neoprezno i prekomjerno objavljujemo na društvenim mrežama te što se može dogoditi ako ne poštujemo pravila lijepog ponašanja na internetu.

„Svoje osobne podatke nikada ne dijeli s nepoznatim osobama, komuniciraj samo s osobama koje poznaješ, nikada se nemoj sastajati s osobama koje upoznaš online (nikada ne znaš tko je s druge strane ekrana), razmisli prije svake objave, ne vrijeđaj te svaku sumnjivu aktivnost prijavi roditeljima ili učiteljima“, samo su neki od savjeta koje su dobili učenici.

 

A

Povezano

X
Skip to content