HR | EN

logo
header pozadina-min

Obilježavanje 10. Europskog dana zaštite osobnih podataka

Na konferenciji za medije koja je održana povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka prvi se obratio kao domaćin ravnatelj Gradskog kazališta Komedija g. Niko Pavlović  koji je rekao da je Gradsko kazalište Komedija koje kao partner sudjeluje u svečanom obilježavanju Europskog dana zaštite osobnih podataka još jednom pokazuje kako svojim dugogodišnjim radom uz sve svoje djelatnosti koje obavlja na ovaj način podupire promicanje ljudskih prava. „Važnost zaštite osobnih podataka i privatnost građana općenito vrlo je osjetljivo područje vremena u kojem živimo te se nadamo kako će posjetitelji prigodnog programa u čijem izvođenju  sudjeluju umjetnici i članovi našeg ansambla shvatiti koliko je važno čuvati svoje osobne podatke i privatnost općenito“ – zaključio je svoj uvodni govor g. Niko Pavlović.

Europski dan zaštite osobnih podataka koji je poznat i kao Dan privatnosti,  Agencija za zaštitu osobnih podataka svake godine obilježava nizom prigodnih aktivnosti, kao što su edukacije za građane, dani otvorenih vrata, konferencije uz prigodan program putem kojeg nastoji javnosti približiti područje svog djelovanja, ukazati na opasnosti i posljedice zlouporabe osobnih podataka i to konkretnim primjerima, savjetima i uputama –istaknula je gđa Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja AZOP-a.

S obzirom na desetu jubilarnu obljetnicu ovog Dana, odlučili smo se za još posebniji pristup u prezentiranju javnosti našeg djelokruga, te ukazivanja primarno na značaj i vrijednost osobnih podataka, ukazivanja na potrebu razumijevanja i samozaštite i potom spoznaje da se građani u slučaju ugroze privatnosti ili već nastale povrede imaju kome obratiti odnosno da nisu sami – kad / ako im netko otvori lažni profil na internetu i bezumno ih vrijeđa, ili im stigne ovrha za dug koji nisu napravili ili neovlašteno obrađuje podatke njihove malodobne djece ili ih unatoč protivljenju svaki dan zove nudeći im protiv njihove volje neki proizvod ili ih mimo zakonskog ovlaštenja stavlja na stup srama i slično.
Zlouporabe osobnih podataka nisu bezazlene, osim materijalnih gubitaka, sramote, zlouporabe mogu dovesti do fatalnog ishoda, primjer za to je cyberbullicide – pojava današnjice, suicid izravno ili neizravno povezan zlostavljanjem na internetu. Očuvati danas privatnost doista je umjetnost. Agencija je stoga odlučila preko umjetnosti odaslati svoje poruke i senzibilizirati javnost prikazom predstave pod nazivom “Tko se to šali s mojim podacima?” koja je inspirirana slučajevima koje je Agencija rješavala, a koju predstavu izvodi Dramski studio Atelier iz Osijeka u režiji Ivana Kristijana Majića, a program uključuje i druge glazbeno-scenske numere. „Poruka je jasna – igra s osobnim podacima može biti komedija, triler, ali i drama i naposljetku tragedija. U svemu tome, pojedinac nije i ne bi smio biti sam, prepušten sebi i stihiji, jer Agencija je servis za građane, zaštita osobnih podataka je ljudsko pravo koje je zajamčeno Ustavom, Zakonom, ali i europskim propisima i ne samo da postoji u svakoj državi EU jedno takvo tijelo, već je postojanje tzv. čuvara privatnosti posebice u današnje vrijeme doista i nužnost”  – naglasila je Dubravka Dolenc.

„Kao predstavnik Agencije posebno se želim zahvaliti partnerima, Gradskom kazalištu Komedija koje nam je besplatno ustupilo logistiku za održavanje predstave, Sveučilištu Sjever koje je izrađivalo promotivne materijale za ovu današnju svečanost, Ravnateljstvu policije – Službi za prevenciju, posebno gđi Sandri Weber, voditeljici Službe za prevenciju, kreatorici idejnog koncepta predstave, režiseru  g. Ivanu Kristijanu Majić i njegovim mladim glumcima, gđi Dolores Leko, sopranistici i umjetniku, izuzetno talentiranom, mladom g. Dariju Došliću, poznatom natjecatelju iz show-a the Voice, voditeljima i poznatim glumcima ansambla kazališta Komedija, gđi Mariji Borić, g. Goranu Malusu, g. Vid Balogu i g. Davoru Dretaru Dreletu, radijskom i televizijskom voditelju i dakako svim uvaženim gostima, kolegama i prijateljima Agencije koji su se odazvali pozivu na ovaj dan. Naravno velika zahvala ide i mom teamu iz odnosa sa javnošću” – kazala je Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja.

Gospodin Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije koji se u ime Ravnateljstva policije obratio medijima kazao je kako je pravo na zaštitu osobnih podataka – pravo zaštite legitimnih interesa svakog  pojedinca koje se odnose na sprječavanje, suzbijanje i sankcioniranje svih vrsta zlouporaba osobnih podataka,  a zajamčeno je propisima Europske unije pa tako, naravno, i Republike Hrvatske. Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i temeljnih ljudskih prava i sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka. Iako se donedavno činilo kako je zlouporaba osobnih podataka, bilo da se radi o nedozvoljenom korištenju, krađi identiteta ili pak drugim modalitetima inkriminiranih radnji, samo holivudska filmska priča, stvarnih primjera je nažalost i u Republici Hrvatskoj sve više te ova tema tako postaje i naša realnost.  Time, ujedno postaje razvidna i jasna uloga policije da u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima, koristeći se postojećim zakonskim mehanizmima, pravovremeno i sustavno djeluje na sprječavanje i suzbijanje svih oblika zlouporabe osobnih podataka. Pritom, provedba kontinuiranih  preventivnih aktivnosti i senzibilizacija naših građana  imaju ključnu ulogu u razvoju   njihovog samozaštitnog ponašanja  kako bi se na vrijeme  otklonili svi oblici moguće zlouporabe osobnih podataka. I u tom smislu policija mora, može i želi biti na usluzi svojim građanima.

U ime partnera Sveučilišta Sjever na konferenciji za medije govorio je gospodin Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin koji je između ostalog predstavio  Sveučilište Sjever – javno visoko učilište koje u skladu sa zakonom, osniva i provodi sveučilišne preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije u više znanstvenih područja i u umjetničkome području, interdisciplinarne i stručne studije, promovira koncept cjeloživotnog obrazovanja te produbljuje i održava veze s gospodarskim subjektima i suradnju sa srodnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Suradnja pokrenuta s Agencijom za zaštitu osobnih podataka pokazuje da su naše kompetencije prepoznate. Načela koja njegujemo u svrhu kvalitete u visokom obrazovanju su etičnost, kreativnost, transparentnost, te suradnja s drugim ustanovama dajući dodanu vrijednost međuljudskim odnosima te dodao: Svojim uključivanjem u pripremu i realizaciju obilježavanja 10. Europskog dana zaštite osobnih podataka u vidu izrade promotivnih materijala namijenjenih široj javnosti vjerujem kako ćemo doprinijeti jačanju svijesti građana o postojanju ljudskog prava – prava na privatnost. Sveučilište Sjever kao najmlađe javno Sveučilište nastavit će sa svojom razvojnom strategijom a uključivanjem u aktivnosti koje promiču temeljna ljudska prava i slobode doprinositi društvenom i kulturnom životu zajednice. AZOP-u se zahvaljujemo što su prepoznali našu misiju i djelovanje i vjerujemo u nastavak suradnje  na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

G. Goran Malus, glumac kazališnog ansambla kazališta Komedija koji je ujedno i voditelj prigodne svečanosti o zaštiti osobnih podataka i privatnosti također je iznio svoje mišljenje: „Tehnologija omogućava brzo i lako dostupne informacije i usluge, ali istovremeno stvara nove načine zlouporabe podataka, pogotovo onih osobnih. Zato je izuzetno važno građane informirati i podučiti o opasnostima i načinu zaštite od zlouporabe ili krađe osobnih podataka. Sretan sam što mogu sudjelovati i pridonijeti rješavanju tog problema” – naglasio  je Goran Malus, dok je njegova kolegica gospođa Marija Borić, glumica kazališnog ansambla kazališta Komedija  prije svega izrazila zahvalnost za poziv na sudjelovanje u obilježavanju Europskog dana zaštite osobnih podataka odnosno Dana Privatnosti. „Sudjelovanjem u toj manifestaciji i sama sam osvijestila postojanje AZOP čije ću usluge i sama koristiti. Kao javna osoba često sam se susretala sa pokušajem zadiranja u moju privatnost koju doista pokušavam čuvati što je više moguće. Informacije koje su vezane za posao kojim se bavim, uvijek nastojim dijeliti s publikom, no ono što se događa unutar četiri zida pokušavam ipak zadržati za sebe i moje bližnje. Usluge agencije iskoristila bih za micanje profila s mojim imenom i fotografijama na društvenim mrežama. Doista se ne osjećam dobro kad mi kolege, poznanici i prijatelji kažu da ih neko kontaktira u moje ime, a to nisam ja.“– zaključila je Marija Borić.

Za sve izvođače svečanosti povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka Agencija za zaštitu osobnih podataka pripremila je skromni domjenak koji je organizirala prva socijalno uslužna zadruga Martinov plašt. Za pripremu i posluživanje ukusnog slatko-slanog menija zadužen je g. Vedran Habel, Predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, članice zadruge Martinov plašt.
„Provodeći Zakon o zaštiti osobnih podataka u radu s ranjivim skupinama: osobama s invaliditetom, beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, bivšim ovisnicima, mi priznajemo i štitimo njihov osobni prostor u koji su mnogi, bez imalo poštovanja neovlašteno ulazili, čuvamo i jačamo njihovo krhko dostojanstvo, prenosimo poruku da se s nama i uz nas mogu osjećati sigurnima.Često, to je najviše što im možemo dati.“ – ističe Anđelka Bunić, prof.def., upraviteljica socijalno uslužne zadruge Martinov plašt.

Svečanom događanju odazvali su se brojni predstavnici ministarstava, saborski zastupnici, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, predstavnici Grada Zagreba, gospodarski i društveni akteri, predstavnici akademske zajednice, te djeca i mladi kao i službenici za zaštitu osobnih podataka, predstavnici Policijske akademije dramski i glazbeni umjetnici te drugi uvaženi gosti.

U sklopu ovogodišnjega programa organizirana je i edukacija o zaštiti osobnih podataka u suradnji s Udrugom rehabilitatora Grada Zagreba i Zagrebačke županije pod nazivom “Zakonodavni okvir zaštite osobnih podataka s osvrtom na prikupljanje i obradu posebne kategorije osobnih podataka”. Edukacija će se održati 9. veljače u 15.00 sati u dvorani Europskog doma u Zagrebu.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zastita-osobnih-podataka—424700.html

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content