HR | EN

logo
header pozadina-min

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Svake godine, drugog utorka u veljači s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija, posebice među djecom i mladima, diljem svijeta obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Cjelodnevnom online konferencijom pod nazivom „Potraga za boljim internetom“, u organizaciji Udruge Suradnici u učenju, CARNET i Nacionalni CERT te Agencijom za zaštitom osobnih podataka kao jednim od partnera, u utorak 8. veljače obilježen je Dan sigurnijeg Interneta.

Tom prilikom predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka održala je predavanje pod nazivom “Zaštita osobnih podataka djece u digitalno doba” s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka djece te ukazivanja na potencijalne prijetnje i zlouporabe osobnih podataka djece u virtualnom svijetu. Viša savjetnica u Službi za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove Iva Katić u svom izlaganju dotaknula se i Opće uredbe o zaštiti podataka te njenoj primjeni, kako razvoj tehnologije utječe na zaštitu osobnih podataka, ali i koje su najčešće povrede.

Prosljeđivanje osobnih podataka djece u novine ili trećim stranama od strane škole, objavljivanje rezultata upisa djece u vrtić/školu na vratima ustanove/internetu samo su neke od najčešćih povreda prava koje se tiču djece i mladih. Stoga kako bi se olakšao pravilno rukovanje s osobnim podacima među zaposlenicima obrazovnih ustanova te stvorila kultura o važnosti zaštite osobnih podataka i prenošenja znanja učenicima, Agencija je izradila Vodič za zaposlene u školskim ustanovama koji možete pronaći ovdje.

Na konferenciji su sudionici imali prilike čuti i druga zanimljiva predavanja poput „Prava djece u odnosu na digitalno okruženje“ Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, otkriti igru za učenike „Dabrica Darka“, koju su predstavili Dominik Cvetkovski i Darko Rakić iz Inkubator Pismo i Suradnici u učenju, ali i poslušati o svim aktualnim projektima koje provode nadležna tijela.

Program konferencije dostupan je na poveznici: https://ucitelji.hr/potraga-za-boljim-internetom-2022/

 

 

A

Povezano

X
Skip to content