HR | EN

logo
header pozadina-min

Obilježena 20. obljetnica zaštite osobnih podataka u RH i osnivanja Agencije

Povodom 20. obljetnice osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka i zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj u petak 24. svibnja 2024. godine, u hotelu Esplanade održana je konferencija „Rizici i usklađenost s GDPR-om u doba umjetne inteligencije”.

Zaštita osobnih podataka u RH ustavna je kategorija od usvajanja prvog Ustava Republike Hrvatske 1990. godine te je svakom građaninu Republike Hrvatska zajamčena zaštita osobnih podataka kao temeljnog ljudskog prava. No, prvi zakon kojim se regulira područje zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj donesen je 2003. godine, kada je osnovana i Agencija za zaštitu osobnih podataka, a koja je radom započela 2004. godine. Tijekom dvadeset godina djelovanja, Agencija je prošle godine ostvarila do sada najbolje rezultate, što uključuje najveći broj nadzornih aktivnosti, kao i aktivnosti podizanja razine svijesti o važnosti prava na zaštitu podataka kao temeljnog prava.

„Godina iza nas posebno je značajna zbog izricanja najvećeg broja upravnih novčanih kazni, a ujedno i izricanja najviših iznosa upravnih novčanih kazni za kršenja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Izrečeno je 28 upravnih novčanih kazni u iznosu 8.27 milijuna eura. Time smo se našli među prvih deset u EU po ukupnoj visini iznosa izrečenih upravnih novčanih kazni u 2023. godini. Kad uzmemo u obzir da se 2020. godine Agencija nalazila na samom dnu ove ljestvice, više je nego evidentna naša odlučnost i predanost učinkovitoj provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, a samim time i zaštiti ljudskih prava i sloboda.“, istaknuo je ravnatelj Zdravko Vukić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan čestitao je na 20 godina rada i rezultatima koje je Agencija postigla posljednjih godina. „Uzimajući u obzir ubrzani razvoj i tehnologije i digitalizacije, ali i razvoj umjetne inteligencije, sigurno su i mnogi izazovi pred Agencijom za zaštitom osobnih podataka, ali i pred zakonodavnim tijelima koja će morati vrlo skoro mijenjati određene strateške dokumente i normativni zakonodavni okvir. Ja sam siguran da će i Agencija i dalje nastaviti ostvarivati odlične rezultate.“

Agencija za zaštitu osobnih podataka kao naše nacionalno tijelo u izvršavanju svoje nadležnosti  pokazalo je efikasnost u učinkovitoj provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Važno je nastaviti raditi na edukaciji i informiranju građana s obzirom na sve zahtjevniji razvoj digitalnog društva i umjetne inteligencije, koja sve više u životu pronalazi prostor u svakodnevnim aktivnostima i poslovnim procesima.“, rekla je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Nataša Tramišak.

“Nepredvidiva era četvrte industrijske revolucije podsjeća nas, jasnije nego li ikada ranije, kako imamo i globalnu odgovornost zaštite naših temeljnih prava. Usprkos ponekim manjkavostima, ne postoje drugi globalni akteri uz Europu koji bi digitalni svijet uredili više po mjeri čovjeka.”, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Limor Shmerling Magazanik, voditeljica postupka pristupanju OECD-u vezano uz upravljanje podacima, privatnost i digitalnu sigurnost istaknula je doprinos AZOP-a u području zaštite privatnosti i ljudskih prava, a što je u konačnici rezultiralo pozitivnim mišljenjem OECD-a na radnje koje je poduzela Republika Hrvatska kao kandidatkinja za pristupanje OECD-u.

Video porukom obratili su se i Anu Talus, predsjednica Europskog odbora za zaštitu podataka te Wojciech Wiewiórowski, Europski nadzornik za zaštitu podataka koji su istaknuli kako je Agencija, od 2020. godine otkako je ravnateljem imenovan Zdravko Vukić, ostvarila značajna postignuća i snažan napredak.

“Drago mi je vidjeti da je ovo putovanje Agencije za zaštitu podataka u protekla dva desetljeća izvanredno i primjer je prilagodbe u novom digitalnom dobu, a vaša postignuća ne samo da su doprinijela zaštiti osobnih podataka u Hrvatskoj, već su utjecala i na šire europsko okruženje zaštite podataka.”, rekao je Wiewiórowski.

“Nedavni primjer projekta ARCII koji pomaže malim i srednjim poduzetnicima na putu prema usklađenosti s Općom uredbom o zaštiti podataka te inovativni internetski alat Olivia, virtualni pomoćnik za usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka, ishod je posvećenosti ravnatelja i njegovog tima u podizanju svijesti o Općoj uredbi o zaštiti podataka i pomaganju organizacijama da postanu usklađene.”, kazala je Talus i istaknula kako Agencija uživa i međunarodni ugled.

Tematska izlaganja pod nazivom “Pravo na zaštitu podataka: kamen temeljac vladavine prava u digitalno doba” održali su Matthias Schmidl, povjerenik austrijskog nadzornog tijela za zaštitu podataka, Guido Scorza, Garante Privacy – talijansko nadzorno tijelo, Krenare Sogojeva Dermaku, povjerenica Agencije za informiranje i zaštitu privatnosti, Republika Kosovo, Ventsislav Karadjov, predsjednik bugarskog nadzornog tijela za zaštitu podataka te Mirosław Wróblewski, predsjednik poljskog nadzornog tijela za zaštitu podataka koji su među ostalim zahvalili Agenciji na međusobnoj suradnji i čestitali na dosadašnjim uspjesima.

Uspješna provedba europskog projekta ARC II bio je tema panel diskusije “Rezultati EU projekta ARC II: pružanje potpore hrvatskim i talijanskim poduzetnicima prilikom usklađivanja sa zakonskim okvirom za zaštitu podataka”. U okviru projekta, koji Agencija provodi kao koordinator zajedno s partnerima, fokus je na mikro, malim i srednjim poduzetnicima za koje su održane brojne edukacije za poduzetnika. No, glavni cilj projekta je izrada digitalnog alat „Olivia“ – alata koji služi za pomoć pri izradi internih akata kojima poduzetnici mogu dokazati svoju usklađenost i pouzdanost te nudi niz modula za učenje kako bi poduzetnici poboljšali svoje znanje u području zaštite osobnih podataka. Panel koji je moderirala Anamarija Mladinić, voditeljica ARC II projekta i načelnica u Agenciji bio je prilika da panelisti Luigi Montuori, talijansko nadzorno tijelo za zaštitu podataka; Natalija Parlov Una, ACCREDI CERT; Marija Bošković Batarelo, Parser Compliance; Vlatka Vuković, Compliance Buro; Nikolina Staničić, Ericsson Nikola Tesla podijele svoja iskustva tijekom provođenja ARC II projekta. Inače, Agencija kao koordinator, ovaj projekt provodi s partnerima Garante Privacy (talijansko nadzorno tijelo za zaštitu podataka), Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilište u Firenci, Sveučilište u Bruxellesu (VRIJE). Također, u okviru panela obratili su se Stephen Ryan, pomoćnik irskog povjerenik te Cong Yao, Vrije Sveučilište u Bruxellesu,.

U dijelu konferencije pod nazivom “Konvencija 108+ Vijeća Europe kao globalni standard privatnosti” video porukom obratila se i glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić koja je objavila kako je prošli tjedan Vijeće Europe donijelo prvi međunarodni pravno obvezujući ugovor čiji je cilj osigurati poštovanje ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih pravnih standarda u upotrebi sustava umjetne inteligencije. Ugovorom, koji je otvoren i za neeuropske zemlje, utvrđuje se pravni okvir koji obuhvaća cijeli životni ciklus sustava umjetne inteligencije i bavi se rizicima koje oni mogu predstavljati, uz istodobno promicanje odgovornih inovacija. “Globalni sporazum osmišljen je kako bi se osiguralo da umjetna inteligencija podržava zajedničke standarde u demokraciji ljudskih prava i vladavini prava te da ih ne potkopava i prepoznaje inherentnu vezu između zaštite osobnih podataka i reguliranja njihove uporabe za razvoj treninga i upravljanja sustavima umjetne inteligencije.”, rekla je Pejčinović Burić te dodala “Konstantni uspjeh Agencije dokaz je predanosti zemlje zaštiti osobnih podataka, a tu važnu predanost možemo vidjeti i na međunarodnoj razini. Hrvatska je bila među prvim državama koje su pristupile novom protokolu osmišljenom kako bi se osiguralo da Konvencija Vijeća Europe o zaštiti podataka ostane prikladna i za budućnost.”

O Konvenciji 108+ govorila je i Elsa Mein, predsjednica odbora Konvencije 108 Vijeća Europe koja je čestitala na radu Agenciji za zaštitu osobnih podataka te istaknula kako cijeni napor koji je Agencija uložila u savjetodavnom Odboru Konvencije 108 Konvencije Vijeća Europe.

Konferencija je završena panel raspravom pod nazivom „Interakcija između Akta o umjetnoj inteligenciji i GDPR-a: Kako razvijati antropocentričnu umjetnu inteligenciju” na kojoj su sudjelovali panelisti Isabelle Vereecken, Europski odbor za zaštitu podataka; Limor Shmerling Magazanik, OECD, Matthias Schmidl, austrijsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka; Brendan Van Alsenoy, EDPS te Andries Küter, predstavnik Saveznog povjerenika za zaštitu podataka i slobodu informacija (BfDI), a istu je moderirao Martin de Moor iz belgijskog nadzornog tijela za zaštitu podataka. Panelisti su raspravljali o potencijalnim novim ulogama i zadaćama nadzornih tijela za zaštitu podataka u odnosu na primjenu Akta o umjetnoj inteligenciji. Također, sudionici su imali priliku za produbiti svoje razumijevanje pravnih i etičkih aspekata vezano za razvoj i uporabu umjetne inteligencije i zaštitu temeljnih prava i sloboda.

Ujedno, konferencijom je i obilježen datum koji je za Agenciju označio apsolutnu prekretnicu – 25. svibnja 2018. godine, odnosno početak pune primjene Opće uredbe o zaštiti podataka. Time je Agencija dobila nove korektivne ovlasti, odnosno mogućnost izricanja visokih upravnih novčanih kazni kojih je dosada izrečeno 58 u ukupnom iznosu od 9,1 milijun eura.

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content