HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana ARC2 online radionica “Ugovor voditelj – izvršitelj obrade”

Agencija za zaštitu osobnih podataka, u okviru europskog ARC II (Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike) projekta, u ponedjeljak 4. ožujka 2024. organizirala je besplatnu online radionicu „Ugovor voditelj – izvršitelj obrade“ za poduzetnike i obrtnike.

O ulozi i obvezama voditelja obrade, izvršitelja obrade te zajedničkih voditelja obrade govorila je predavačica Marija Bošković Batarelo. Sudionici su, među ostalim, imali priliku naučiti kako ispravno regulirati međusobna prava i obveze, o tehničkim i organizacijskim mjerama izvršiteljima obrade te što u slučajevima kada izvršitelj obrade želi angažirati podizvršitelja.

Naime, voditelji obrade često griješe kada angažiraju izvršitelje obrade koji u njihovo ime i prema njihovim uputama obrađuju osobne podatke, a pritom ne sklope ugovor koji regulira međusobna prava i obveze između voditelja obrade i izvršitelja obrade. Radi se o zakonskoj obvezi iz članka 28. Opće uredbe o zaštiti podataka te se u slučajevima kad takav ugovor nije sklopljen radi o kršenju Opće uredbe o zaštiti podataka koje može imati ozbiljne financijske posljedice i za voditelja i za izvršitelja obrade.

Inače, prezentacija s predavanja bit će objavljena na: https://arc-rec-project.eu/prezentacije/, dok će snimka radionice biti objavljena do kraja travnja u okviru digitalnog alata Olivia na linku: https://olivia-gdpr-arc.eu/hr 

A

Povezano

X
Skip to content