HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana besplatna online radionica “Tehničke i organizacijske mjere za zaštitu osobnih podataka”

U okviru EU projekta ARC, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, u ponedjeljak 14. ožujka, organizirala je besplatnu online radionicu namijenjenu obrtnicima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima pod nazivom „Tehničke i organizacijske mjere za zaštitu osobnih podataka“. Radionici su se pridružili i gosti predavači dr.sc. Natalija Parlov Una (TÜV NORD) te William Bello (IAPP KnowledgeNet chapter Hrvatska).

U pozdravnom govoru, ravnatelj Zdravko Vukić istaknuo je da Agencija organizira ovakve radionice kako bi pomogla voditeljima obrade da se informiraju o svojim obavezama, usklade poslovanje i na taj način izbjegnu situacije u kojima se mogu naći u ulozi prekršitelja Opće uredbe o zaštiti podataka.

Opća uredba o zaštiti podataka, točnije članak 24., 25. i 35., propisuje kako su svi voditelji obrade, koji raspolažu s osobnim podacima pojedinaca, dužni poduzeti sve odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi adekvatno zaštitili osobne podatke svojih zaposlenika, klijenata ili korisnika odnosno ispitanika te sveli rizik od povreda osobnih podataka i zlouporaba na minimum. Naime, voditelji obrade koji ne poduzimaju odgovarajuće mjere izlažu se ozbiljnim posljedicama: reputacijskom riziku i visokim novčanim kaznama.

Stoga kako bi ciljanoj skupini projekta ARC, odnosno obrtnicima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima pomogli u primjeni odgovarajućih mjera za zaštitu osobnih podataka, službenici Agencije sudionicima su objasnili što su tehničke, a što organizacijske mjere koje propisuje Uredba te kako ih uspješno implementirati u svoje poslovanje.

William Bello kao gost predavač govorio je o primjerenim tehničkim i organizacijskim mjerama te istaknuo kako svaka organizacija mora osigurati da je korištenje informacijskih tehnologija u najvećoj mogućoj mjeri izuzeto od neželjenih posljedica po prava i slobode pojedinaca čije osobne podatke obrađuje. Dr. sc. Natalija Parlov Una predstavila je ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27701 – međunarodne standarde organizacijskih i tehničkih mjera u zaštiti podataka. Pritom je sudionicima radionice objasnila koja su najčešća područja rizika informacijske sigurnosti te načine njihova rješavanja.

Ova radionica nastavak je aktivnosti u okviru europskog projekta ARC, u kojemu su dosada održane edukacije za preko 5000 poduzetnika i službenika za zaštitu podataka. Obzirom na to da obrtnici, mikro, mala i srednja poduzeća za razliku od velikih, najčešće ne raspolažu s dovoljno financijskih i ljudskih resursa potrebnih za usklađivanje s propisima o zaštiti podataka, Agencija pruža punu potporu kako bi svoje poslovanje uskladili s GDPR-om. Više o projektu možete pronaći ovdje.

S obzirom na interes, Agencija će u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca radionice za poduzetnike održavati uživo diljem Hrvatske u sljedeća tri mjeseca. Radionice koje slijede:

29.03. utorak, Slavonski Brod. Mjesto: Velika vijećnica Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV 1, Slavonski Brod

30.03. srijeda, Vukovar. Mjesto: Poslovno-inovacijski centar BIC Vukovar, Gospodarska zona 15, Vukovar

31.03. četvrtak, Osijek. Mjesto: Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac, Gospodarska zona Antunovac 23, Antunovac

01.04. petak, Virovitica. Mjesto: Poduzetnički inkubator Virovitica, Poduzetnička zona II 18, Virovitica

13.04. srijeda, Rijeka.

Više detalja uskoro.

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content