HR | EN

logo
header pozadina-min

Održana konferencija „Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka-nove ovlasti i veće odgovornosti“

konferencija-modernizacija-saborU Hrvatskom saboru danas je održana konferencija „Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka-nove ovlasti i veće odgovornosti“ koju je organizirao AZOP u sklopu kampanje povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka.

U prepunoj dvorani Josipa Šokčevića, sudionike je na početku pozdravio g. Anto Rajkovača, ravnatelj AZOP-a koji je istaknuo kako zaštita osobnih podataka dobiva novu dimenziju: veće ovlasti i nove odgovornosti svih koji prikupljaju i obrađuju osobne podatke fizičkih osoba kako u Europskoj uniji tako i u Republici Hrvatskoj. „To je razlog za još jaču međuinstitucionalnu suradnju putem koje će se u ovom prijelaznom i prilagodbenom razdoblju sve obveznike provođenja zakonodavnog okvira o zaštiti osobnih podataka savjetovati i educirati na adekvatan način kako bi se pripremili za novo zakonodavstvo”- naglasio je g. Rajkovača.

Pozdravnim govorom obratila se gđa Mirella Rašić iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koja je sudionicima rekla da novi zakonodavni okvir jamči temeljna prava građana na zaštitu njihovih podataka.

Doc.dr.sc. Marko Jurić predstavio je europsko i nacionalno zakonodavstvo o zaštiti osobnih podataka od njegovog nastajanja a koje se u Ustavu RH spominje još od 1990. godine.

O novim ovlastima i odgovornostima koje proizlaze iz nove Opće uredbe o zaštiti podataka govorila je gđa Sanja Silaj Zeman, načelnica Službe za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove. „ AZOP pored nadzornih i savjetodavnih ovlasti u budućnosti će dobiti i korektivne ovlasti, konkretno izricati će upravne novčane kazne. Pri izricanja upravne novčane kazne i odlučivanju  u svakom pojedinom slučaju uzeti će se u obzir sve okolnosti mjerodavne za donošenje zakonite odluke“- istaknula je gospođa Zeman.

Gospodin Nikola Protrka govorio je o kriminalizaciji osobnih podataka, opasnostima koje prijete na internetu i društvenim mrežama kao i o vrijednosti osobnih podataka koje nismo ni svjesni. U svom je predavanju predstavio statističke podatke o broju kaznenih djela iz čl. 146. kaznenog zakona iz kojih se može zaključiti da je najveći porast kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka zabilježen 2014. godine i to 413 kaznenih djela, dok je primjerice 2011. bilo 12 kaznenih djela.

Na kraju konferencije sudionicima se zahvalio g. Rajkovača koji očekuje nastavak ovakve vrste suradnje uz nužnu podršku i zakonodavne i izvršne vlasti te akademske zajednice.

A

Povezano

X
Skip to content