HR | EN

logo
header pozadina-min

ARC2 savjetovanje „Kako se uskladiti s GDPR-om i pripremiti za nadzor AZOP-a?“ održano u Splitu

Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca održala je besplatno ARC2 savjetovanje pod nazivom “Kako se uskladiti s GDPR-om i pripremiti za nadzor AZOP-a?” u utorak 28. svibnja 2024. u Splitu.

Savjetovanje, koje se sastojalo od predavanja na tri teme: 10 ključnih koraka za usklađivanje s GDPR-om za mikro, male i srednje poduzetnike: implementacija GDPR-a na primjeru iz sektora turizma; Nadzorne i istražne aktivnosti AZOP-a: kako dokazati pouzdanost i izbjeći novčane kazne? te Kako zaposlenicima objasniti zašto je važna zaštita osobnih podataka?, aktivnost je u okviru EU projekta ARC2. Naime, u suradnji s partnerima Agencija provodi europski projekt ARC2 s ciljem pružanja potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u usklađivanju poslovanja sa zakonskim propisima o zaštiti podataka.

Tijekom savjetovanja, službenik Agencije naglasio je kako do povrede osobnih podataka najčešće dolazi zbog ljudskog faktora odnosno neznanja zaposlenika, stoga je od krucijalne važnosti educirati zaposlenike kako bi se smanjio rizik od incidenta. Svi zaposlenici trebaju biti svjesni koje sve osobne podatke koriste i obrađuju u svom svakodnevnom radu; kojim kategorijama osobnih podataka ti podaci pripadaju; gdje se ti podaci nalaze; koji su potencijalni rizici od krađe, zlouporabe i gubitka tih podataka; na koji način te podatke mogu zaštititi; kako se to negativno može reflektirati na poslovni subjekt u kojem rade, a u krajnjoj mjeri i na njih same te da je potrebno svakodnevno se pridržavati preporučenih i propisanih mjera zaštite radi smanjenja potencijalnih rizika od neovlaštenog pristupa i zlouporabe na najmanju moguću mjeru.

Iako je od pune primjene Opće uredbe o zaštiti podataka prošlo šest godina, poduzetnici i dalje imaju nejasnoća kako se uskladiti s GDPR-om. Stoga je Agencija u okviru projekta izradila i online alat Olivia https://olivia-gdpr-arc.eu/hr koji je predstavljen i sudionicima savjetovanja. Olivia ima misiju pomoći poduzetnicima da svladaju osnove GDPR-a kroz 15 modula, odnosno kroz kratke edukativne materijale, videozapise, kvizove, webinare i generiranje osnovne dokumentacije za usklađivanje s GDPR-om.

Zadnje savjetovanje organizirano u okviru ARC2 projekta namijenjenog poduzetnicima pod nazivom “6. rođendan GDPR-a: jesmo li svladali GDPR i kako se suočiti s novim izazovima?” održat će se u Zagrebu, 10. lipnja 2024. godine na adresi Heinzelova 60, WESPA Spaces, a prijave se zaprimaju putem linka: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/HUP-ARC2-savjetovanje-zagreb-10-6-2024. Više o savjetovanju možete pronaći na: https://azop.hr/savjetovanje-6-rodjendan-gdpr-a/

Sve edukativne materijale možete pregledati na linku: https://arc-rec-project.eu/edukativni-materijali/ 

 

 

A

Povezano

X
Skip to content